Концерт на Йълдъз Ибрахимова ще съчетае класическа и народна музика

|
Концертът на певицата Йълдъз Ибрахимова ще се състои на 17 април (петък) от 20:00 ч. в зала България.
Билетите са на цени 20, 30 и 40 лева и могат да бъдат закупени от касата на зала България, онлайн на адрес www.ticketpro.bg и музикалните магазини в страната.

Програмата за концерта на Йълдъз Ибрахимова на 17 април ще включва пиеси от европейската класика и турската класическа музика, образци от българската и турска народна музика, поднесени като импровизации, изпълнение от вокал, пиано, канун и ней.
Последните два инструмента са много популярни в Турция. Канунът е стар струнен инструмент, напомнящ цимбал, който се използва предимно в турската класическа музика. Ней е духов инструмент, който придава на произведението мистицизъм и се използва предимно в религиозната музика. Всеки от музикантите, които ще бъдат на сцената заедно с неповторимата Йълдъз Ибрахимова, са виртуози в сферата на своя инструмент и се нареждат сред най-добрите музиканти в Турция. Това са Хакан Токер (пиано), Тахир Айдоглу (Канун) и Бългън Джаназ (ней).


Певицата започва да се занимава с музика едва 10-годишна. Завършва с отличие Националната Музикална Гимназия "Любомир Пипков" със специалност оперно пеене, а по-късно и теоретичния отдел на Държавната Музикална Академия. Дебютът на Йълдъз Ибрахимова като артист е през 1975г. с джазквартета на Марио Станчев, а в последствие работи с музиканти като Любомир Денев, Огнян Видев, Веселин Николов, Петър Петров, Антони Дончев и Боян Воденичаров.

По време на т.нар. “възродителен процес” Йълдъз е принудена да смени името си и в периода между 1985 и 1990г. прави своите музикални изяви като Сузана Ерова. Под това име концертира с формациите “Джаз линия” и “Акустична версия”, а за един сезон е и солистка заедно с Теодосий Спасов на “Бели, зелени, червени”.

Истинско предизвикателство са участията й на фестивалите в Инсбрук (Австрия), Мюлюз (Франция) и Варна, където прави вокална соло програма от 90 минути без никакъв музикален съпровод. Гласът й може да бъде чут като съпровод на “златните момичета” на Нешка Робева и в спектакъла й “Двата свята”. Участва в музиката към филмите “Акатамус”, “Мера Според Мера” и “Лабиринти”, а също така и в много анимационни и документални филми.


Йълдъз Ибрахимова не ограничава своите интереси и музикални търсения само в полето на джаз музиката – взема участие в концерти на Студиото за експериментална музика; изпълнява пиеси от Джон Кейдж, навлиза в територията на модерната авангардна музика; смесва руски цигански романси с класически произведения; балкански и турски фолклор с джаз; детски песни от Балканите и Европа . През г. голямата певица е номинирана и печели наградата на турското списание “Jazz” за вокалист на годината. През същата година е удостоена с наградата “Баларт” на сдружение “Българска духовност” за изключителен принос към приобщаването на балканската към световната култура. През 2003 г. Йълдъз получава наградата “Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Йълдъз Ибрахимова е преподавател по джаз пеене в METU (Близкоизточен технически университет) в катедрата по музика и изящни изкуства и в музикалния факултет “Baskent University”.


Сред имената, с които Йълдъз Ибрахимова работи, са световноизвестни артисти като Антоан Ерве, Франсоа и Луи Мотан, Ив Робер, Иво Папазов - Ибряма, Милчо Левиев, Жан-Луи Лоньон, Лайош Дудаш, Майкъл Алперин, Окай Темиз, Aнатоли Вапиров, Марио Станчев, Владимир Тарасов, Петър Ковалд, Антони Дончев, Васил Пармаков, Урс Лаймгрубер, Рудолф Дашек, Теодосий Спасов, Зийна Паркинс, Ле Куан Нин, Карло Ризо, Кристоф Хаберер, Огнян Видев, Стоян Янкулов – Стунджи, Христо Йоцов, Веселин Веселинов – Еко, Юлиян Янушев, Венци Такев и много други. Певицата има реализирани проекти със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, Президентския симфоничен оркестър (Турция), Симфоничния окрестър на Измир (Турция), Симфоничния окрестър на Истанбул (Турция), Петербургската филхармония, Хор и оркестър на националната опера (България) и други.

Първите й участия на европейски фестивали са през 1981 г. на фестивала в Хюстън (САЩ); Памплона (Испания); Париж, Нанси и Мулюз (Франция); Инсбрук (Австрия); Берлин, Дуисбург и Вирзен (Германия); Кноке (Белгия); Прага и Зилина (Чехия); Атина и Солун (Гръция); Анкара, Истанбул и Измир (Турция); Ниш, Белград (Сърбия); Москва, Криворог и Новосибирск (бивш СССР); София и Варна (България) и други.

Йълдъз Ибрахимова е участвала в турнета в над 40 страни в Европа, Северна Америка, Азия и Африка, включително САЩ, Мексико, Корея, Япония, Испания, Франция, Германия, Италия, Унгария, Турция, Холандия, Швейцария, Австрия, Чехия и Словакия, Русия, Сърбия, Македония, Словения, Хърватско, Молдова, Армения, Украйна, Алжир, ЮАР, Тунис, Кипър, Израел и други.


През 2002г. в Йоханесбург, ЮАР, Йълдъз е специален посланик на ООН, където изнася концерт, на който представя България и Турция на “Световния форум за Екология и Социално развитие”.
 

По материали на София Мюзик ЕнтерпрайсисКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *