Концерт на Кадзуфуми Миядзава в България

|
На 1 февруари от 19 часа в зала 1 на НДК за първи път в България ще има концерт на мегазвездата на японската рок музика Кадзуфуми Миядзава. По този повод на 31 януари в БТА се проведе и пресконференция.
На пресконференцията присъстваха самият Кадзуфуми Миядзава, Кирил Маричков, Шиничи Мийоши - продуцент, Аои Ямагиши - аташе по културните въпроси в Посолството на Япония и Николина Радивоева от Културно-информационния център на Посолството на Япония.
Миядзава е изключително популярен в Япония с вече над 15-годишна успешна музикална кариера едновременно като вокалист на групата The Boom и като соло изпълнител. Групата Miyazawa, която рок звездата ще пее по време на концерта си в София, включва представители на Япония, Аржентина, Бразили и Куба, както и специално участие на българската рок легенда Кирил Маричков. Предвидено е във всяка една от държавите, включени в това турне (Франция, България, Полша, Русия и Англия) Миядзава да запише своята най-нова песен "Една единствена Земя" с местни музиканти. Съответно в България записът ще бъде направен с "щурецът" Кирил Маричков. След това всички записи ще бъдат миксирани и ще бъдат издаден и на диск в Япония. Освен, че всеки чужд участник ще е изпее припевът на песента на японски, ще има откъси и с изпълнения на родния му език.
На пресконференцията Кирил Маричков сподели радостта си, че "все още по света има изпълнители, които имат послания". "Напоследък доста се комерсиализирахме, по целия сват, и доста малко останаха тези, които чрез песните си казват нещо повече. Миядзава е един от тях. И затова с удоволствие се включих в този концерт и в неговия проект...", каза г-н Маричков и сравни Кадзуфуми Миядзава с Дейвид Бърн, гостувал преди години в България, който също освен самата музика има и "дълбочина в самата музика, има и философия, и послания, специфични, интересни, които много ми допадат."
Кадзуфуми Миядзава каза, че рок музиката трябва да се върне към своето изначално предназначение, а именно - да носи послание на хората по света. "Рок музиката не е потребителска музика, тя по-скоро е съзидателна музика.
Освен музикант, Кадзуфуми Миядзава е и поет, има около 10 издадени книги, автор е на текстовете на повечето си песни и както сподели Румяна Райчева от НДК, стиховете му са много впечатляващи, носят изключителни послания и имат невероятна дълбочина. Дано видим част от тези стихове и на български.
В началото на концерта ще се проведе и кратка церемония по официалното подаряване на озвучителна техника (на стойност 386 000 USD), с която съвсем наскоро бе обзаведена зала 1 на НДК, подарък от Японското правителство.
На пресконференция присъстващите видяхме и чухме два клипа на Кадзуфуми Миядзава (един от които на най-популярното му парче "Островна песен"), които само ни убедиха, че предстоящия концерт не бива да се изпуска в никакъв случай. Заповядайте и вие, билетите са на цена 4 и 5 лв.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *