Концерт на Стейтъс Куо в София през есента

|
"София Мюзик Ентърпрайсис" обявиха, че на 18 октомври 2012 г. в Зала 1 на НДК от 20 ч. за пръв път на живо в България ще свирят британците от Стейтъс Куо (Status Quo). Концертът ще бъде включен в XVII-то поредно издание на музикалния фестивал "Мюзик Джем 2012".
Ветераните на Британската рок музика ще представят в София новия си албум „Quid Pro Quo” и най-големите си хитове.
През лятото на 1964 г. две групи Дъ Спектърс (The Spectres) и Дъ Хайлайтс (The Highlights) забавляват публиката в морското курортно градче Майнхед. Техните основатели Франсис Роси и Рик Рафит прекарват доста време заедно. Това е началото на едно голямо приятелство и на съвсем новата група Стейтъс Куо (Status Quo). Още през 1968 г. те изстрелват цели два хита в UK Top Ten "Pictures of Matchstick Men" (No.7) и "Ice In The Sun" (No.8). Останалото, както казват, е история…
Стейтъс Куо имат общо 64 хит сингъла във Великобритания – повече от всяка друга група. 22 от тях са достигали до Топ Десет. Хитовете им са много харесвани от публиката, благодарение на това имат дълъг живот и се задържат с месеци в музикалните класации. Общо всички хитове на групата са прекарали 415 седмици или повече от 7 и половина години в British Single Chart. Албумът им “Rockin All Over the Years” от 1990 г. има продадени над 7 млн. копия в световен мащаб. Той става тройно платинен албум и се задържа повече от 6 месеца в British Albums Chart, а цели 10 седмици е в Топ Десет.
Малко банди могат да се похвалят с 33 хит албума в British Albums Chart. Единствената група, която ги надминава е, са Ролинг Стоунс. Те държат абсолютния рекорд за хит сингли в световната история на музикалните класации и за това тяхно постижение са удостоени със сертификат от книгата на рекордите на Гинес през ноември 2005 г.
На 3 ноември 2010 г. е издаден ретроспективният албум "Pictures… 40 Years of Hits". Огромният успех, който постига, го прави веднага златен. Това е 37-ият техен албум, който достига до Топ Десет. Това постижение поставя Стейтъс Куо дори пред Бийтълс.

За 39-годишната си история групата е свирила на живо повече от 6000 пъти, пред публика от общо 25 милиона души. През всичките тези години те са пропътували милиони километри и са прекарали общо 23 години в турнета и далеч от дома. Стейтъс Куо винаги много са държали на изпълненията на живо и връзката с феновете. Те имат и няколко рекорда, свързани с концертите си.
През 1988 г. поставят абсолютен рекорд, като свирят на 14 поредни, напълно разпродадени концерта, на огромния Олимпийски стадион в Москва. На 21 септември 1991 г. бандата осъществява най-амбициозния си проект и с него влиза в книгата на рекордите на Гинес. За целта те правят 4 последователни концерта точно за 11 часа и 11 минути. Проектът им се казва "Rock ‘Till You Drop", а концертите пред претъпкани зали са били в Sheffield Arena, Glasgow SE&CC, Birmingham NEC и Wembley Arena.

Като истински британци, подкрепата им на благотворителни каузи е неизменна част от живота на групата. През юни 1999г. в два последователни дни те откриват двата огромни концерта на олимпийските стадиони в Сеул и Мюнхен, като част от благотворителните концерти на Майкъл Джексън в помощ на децата в Косово. Бандата издава обновена версия на най-големия си хит "In The Army Now" и приходите от него са в помощ на благотворителните организации British Forces Foundation и Help For Heroes.

През цялата си дългогодишна история не е прекъсвала традиционния цикъл на рок бандите – писане на песни, запис на албум, турне. Най-новия им албум излезe на пазара през май 2011 г. "Quid Pro Quo", който ще имаме удоволствието да чуем и в София, получи изключително високи оценки от критиката, а BBC ги нарече „национална британска институция”.
Билетите за концерта ще бъдат на цени от 50 до 120 лева и могат да бъдат закупени от касата на Тикетпро в Билетния център на НДК, касата на Арена Армеец в София, онлайн от Тикетпро и от касите на неговите партньори, както и в музикалните магазини в страната. Продажбата започва на 7 май (понеделник) от 10 ч.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *