Концерт на съвременна японска музика

|
Поредното събитие от 16-ите Дни на японската култура у нас беше концертът на групата “Тацуя Коумадзаки и Pangaea” в камерна зала “България” на 21 октомври.
Продължилият над 2 часа концерт показа изначалната връзка между богатата българска музикална традиция и японската култура. В първата му част групата на Тацуя Коумадзаки изпълни няколко негови композиции, в които се чувстваше влияние и на други култури, но предимно с японски елементи, изпълнени и на традиционни инструменти като “като”, флейта “нокан”, свирка “шинобуе”, “кюджо-хеншо” и др. Китарата на Коумадзаки макар и на външен вид класическа, всъщност е направена от павлония (дърво от Мишима, префектура Фукушима), което й придаваше специфичен звук – на моменти настойчив, друг път мек и протяжен. Във втората част на концерта се включиха и петима български музиканти - “София квартет” (бившият квартет “Димов”) и Даниела Георгиева (контрабас). Различните инструменти постоянно влизаха в диалог и се допълваха. Особено атрактивни бяха дуелите между Коумадзаки и Валентин Геров (виола). А най-атрактивни – танците “кадземаи” на Тойо (Тойоко Чигоно), която, както се оказа накрая, има рожден ден на 21-ви октомври и съответно получи букет цветя от Ангел Станков (първа цигулка). И допълнителни овации от публиката, разбира се.
Името на групата – “Pangaea” идва от “пан” (всичко) и “гея” (земя) и изразява схващането, че някога целият свят е бил свързан в един-единствен континент. Концертът в зала “България” ясно показа, че разпокъсаният днес свят може да бъде отново обединен с музиката.
На 22 октомври “Тацуя Коумадзаки и Pangaea” ще свирят в Стара Загора с изпълнители от местната опера и оркестрова група към народно читалище “Св. Климент Охридски”. Ако имате възможност, посетете ги непременно!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *