Концерт от бисове

|
Това заглавие ми хрумна още в началото на Коледния концерт на оркестър „Студио примо” (с диригент Жорж Димитров и солист Христо Рачев), който се състоя на 3 декември 2008 г. в Софийската градска художествена галерия сред невероятното излъчване на платната на голямата художничка Калина Тасева.
(Ще припомня мимоходом, че на 13 ноември в две от залите на галерията бе открита нейна изложба, включваща над 90 живописни творби, създадени в периода 1954-2008 г., собственост на НХГ, СГХГ, художествени галерии в страната и частни колекции. както и на авторката; Калина Тасева е разностранен автор, който работи в почти всички жанрове. "Левски пред съда" е първата й творба след завършване на Художествената академията. Поколения българи познават и помнят създадения от художничката образ на Апостола. Характерни за творчеството на Калина Тасева са голямоформатните исторически композиции, портрети на комити и женски образи, символизиращи Освобождението.)

В концерта на „Студио примо” бяха включени Концерт за пиано и оркестър, 14 Ми бемол мажор от В. А. Моцарт (Allegro vivace; Andantino; Allegro ma non troppo) и танга от Астор Пиацола (Adios Nonino; Paloma; Oblivion; Escualto; Primavera Portena; Libertango).

Още след първото изпълнение на 25-годишния виртуоз Христо Рачев публиката го аплодира многократно и той няколко пъти бе извикан на „бис”. Във втората част, включващата тангата на Пиацола, като солисти виртуози се откроиха Димитър Тенчев и концертмайсторът Чавдар Вълков.

Музикантите от оркестъра демонстрираха изключително високо професионално ниво, съчетано с дълбоко вдъхновение, нескрито преклонение пред авторите на изпълняваните творби и искрена любов към своята ентусиазирана публика, сред която преобладаваха младите хора.

Концертът бе наистина голям празник на изкуството. Тук, на това малко островче на духовността сред океана на адския шум, удавил полуделия град, всички присъстващи – и изпълнители, и слушатели – имаха рядката възможност да се докоснат до Голямото изкуство и да се потопят в море от музика и багри.

Благодарност за този незабравим Коледен концерт дължим на „Акант” – архитектурно проектиране, и на „АРТ сцена” при Народно читалище „Николай Хайтов” – София, в лицето на неговия секретар Емилия Георгиева – музикален педагог, инициатор и основен двигател при нелекото организиране на подобно културно събитие и преподавателка на Жорж Димитров.

Медийни партньори на изявата бяха Информационна агенция „БГНЕС” и „За хората” - седмичното списание на в. „Стандарт”.

Христо Рачев е роден във Варна през 1983 г. Завършва музикално училище в родния си град и Музикалната академия „П. Владигеров” и специализира в Есен, Германия, при проф. Майкъл Рол. Има богата концертна дейност в България, Германия, Италия и Румъния. Бил е солист на симфоничните оркестри на Варна, Шумен, Разград и Брашов (Румъния). Лауреат е на национални и международни конкурси и има участия в майсторските класове на Б. Блох, В. Крафт и Л. Берман. Все по-често успешно се изявява и като камерен изпълнител.

Жорж Димитров е роден през 1979 г. в София. Завършил е специалностите оперно-симфонично и хорово дирижиране. Участвал е в майсторските класове на Росен Миланов и проф. Урош Лайовиц. Дирижирал е Академичния симфоничен оркестър на Музикалната академия, Нов симфоничен оркестър, Югозападна Немска филхармония, Студентски камерен оркестър „Европалия 2002”, Дамски камерен оркестър – Гега ню, Дамски камерен оркестър – София, и др. Реализирал е успешни концерти във Виена, Брюксел,у Антверпен, Будапреща, Рим, Падуа, о-в Сицилия, о-в Сардиния, София, Бургас, Правец, Благоевград и др.

Оркестърът е създаден през 2002 год. в Плевен в подкрепа на професионалното изпълнителско изкуство. В репертоара си включва произведения от различни стилове и епохи - от шедьоври на класиката до нова музика с алтернативно звучене.. Съставът е подбра изцяло от млади музиканти, които заемат водещи позиции в оркестрите на БНР, Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, Софийската филхармония, Националната опера и др. Солисти на оркестъра са били Милчо Левиев, Светлин Русев, Васко Василев, Памела Никълсън, Деница Лафчиева, Теодосий Спасов, Йълдъз Ибрахимова, Вики Алмазиду, Митко Щерев.

Една от най-успешните изяви на “Студио Примо” бе турнето им в Италия по повод 250-годишнината на Моцарт, където в рамките на 9 поредни концертни вечери бяха представени всичките концерти на Моцарт за пиано и оркестър и най-добрите мецосопранови партии заедно със солистите Тодор Петров – пиано, и Адриана Грекова – мецосопран.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *