Конча Буйка с концерт в София на 91-ия рожден ден на вдъхновението си Чавела Варгас

|
Събота вечер, зала 1. Светлини, завеса. Късащо сърцето пиано и след секунди пред пълните трибуни излиза босо, ефирно същество в нежна, женствена одежда – жълта рокля с широки ръкави и ефектен гол гръб, а лицето й е обрамчено от ореол от огромна къдрава коса. Застава зад микрофона и запява. Залата замира. Всички са в плен на магията на дрезгавия, плътен и прекрасен глас, с право сравняван с тези на Едит Пиаф и Нина Симон. Светлини, цветове, пушек – и към пианиста се присъединяват и перкусионист и контрабасист. Публиката е затаила дъх, наслаждава се - омагьосана.

Мария Консепсион Буйка е родена в Палма де Майорка, а корените й са от Нова Гвинея. Известна е в целия свят като черната перла на Испания под името Конча Буйка. През 2008 г., албумът й „Niña de Fuego” е номиниран за Грами за най-добър латино албум. Алмодовар я обожава, а нейният последен албум „El Último Trago” е посветен на 90-годишнината на мексиканската легенда Чавела Варгас. По щастлива случайност, концертът на Конча в България се състоя точно на 91-ия рожден ден на великата певица, изиграла Смъртта в незабравимия филм за живота на художничката Фрида.

„Не знам вашия език, каза тя на българските си почитатели, но съм убедена, че ме разбирате. Сигурна съм, че вече знаете всичко, защото сме минали по един и същи път – плакали сме за едни и същи неща и сме се смели на едно и също.” Това каза световноизвестната певица на почитателите си, и го изпя. И наистина – усетихме страстта във всяко нейно изпълнение, дрезгавият й глас ту ни галеше, ту ни заливаше с неизразима болка и жар. Повечето песни бяха от последния й албум – чухме „Soledad”, “Sombras el ultimo trago”, “Un mundo raro”, а последното изпълнение беше „Luz de luna”. Публиката, възхитена от разтърсващия глас на Конча и виртуозността на музикантите с нея, дълго я аплодира и групата се върна за бис. Залата стана на крака, никой не искаше да излиза от магията, овациите не стихваха, Конча получи цветя, както и подарък от българска почитателка. Явно жестът наистина е трогнал музикантите, защото те не устояха и ни подариха и втори бис.

Преживяването и атмосферата в залата бяха неописуеми. Сякаш миксът от испански, мексикански и африкански ритми запали огън в сърцата на всички. На излизане - трескави погледи, замечтани усмивки, леки залитания – и реплики като „е, всяка стотинка си заслужаваше”. И още как.
 

Десислава НиколоваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *