Копривщица почете своя гениален съгражданин Димчо Дебелянов

|
В Копривщица завършиха двудневните (27 и 28 март) прояви, посветени на 120-годишнината от рождението на Димчо Дебелянов.
Преди обяд на първия ден в читалище “Хаджи Ненчо Палавеев” се проведе национална младежка дискусия на тема “Моето училище - моят патрон”, водена от преподавателя по литература и поет, носител на Димчовата награда за поезия за 2004 г., Георги Киров. В дискусията, понякога доста разгорещена, участваха ученици от училища, носещи името на Дебелянов, от цялата страна. Вечерта се състоя тържествен юбилеен концерт, открит със слово на директорката на Дирекцията на музеите в Копривщица Искра Шипева. С почетни грамоти и красиви плакети с образа на Дебелянов бяха наградени бившите уредници на неговия музей в Копривщица Малина Каробобалиева, Славимир Генчев и Валери Калонкин (посмъртно).
В концерта участие взеха актьорът Георги Гайтаников, който рецитира стихотворения на Димчо Дебелянов, Славимир Генчев, който изпя „Сиротна песен” и прочете най-новото си стихотворение, посветено на Димчо - „Разчистване на Дебеляновия двор” (на фона на мултимедийна прожекция, създадена от музейната уредничка Светлана Мухова) и ученици от Белене (с кратка театрална постановка), Стара Загора (с естрадни песни) и Златица (с народни песни и танци).
На втория ден в заседателната зала на Община Копривщица се проведе национална литературна конференция, посветена на литературното наследство на Димчо Дебелянов. Със задълбочени и приносни доклади се представиха литератори и изследователи като Михаил Неделчев, Йордан Ефтимов, Пламен Дойнов, Надежда Александрова (автор и на тематично-експозиционния план в къщата-музей), Лора Шумкова, Свилен Каролев, Тодор Петров.
По-късно през деня стотици копривщенци и гости на града се поклониха на гроба на Димчо Дебелянов, където е и прочутият надгробен паметник, създаден от скулптора проф. Иван Лазаров през 1934 г. Представители на карловския гарнизон отдадоха военни почести. Бяха поднесени много венци и цветя от граждани и институции.
След поклонението множеството се отправи към родния дом на поета, където тържествено бе открита обновената експозиция, разкриваща житейския и творческия път на Димчо с множество архивни документи, автентични предмети и богат снимков материал. Прожектиран бе документален филм на Румяна Пашалийска – директор на Национален литературен музей, посветен на живота и творчеството на Дебелянов.
Бяха засадени и няколко нови вишневи дръвчета. Дано скоро ги видим разцъфтели, за да допълнят поетичната атмосфера на „дома с белоцветните вишни”, какъвто си го представят и обичат да виждат толкова поколения българи, влюбени в личността и поезията на Димчо. В ритуала по засаждането участие взе и 97-годишният Иван Дебелянов - син на Димчовия брат Илия.
 

Дойчо Иванов,
уредник на къща-музей „Димчо Дебелянов” в КопривщицаКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *