Космическа рапсодия в Бургас

|
Космическа рапсодия” е името на третата, последна книга – билингва на български и английски език на Георги Пенков, която се издава две години след смъртта на поета и двадесет и осем години след нейното написване. Фантастичният роман в стихове заедно с другите му две преиздадени книги „Пришълците” и „Тъжна палитра” ще бъдат представени от режисьора Симеон Димитров в Бургаска художествана галерия „Петко Задгорски” на 6 август от 20.00 часа.
Съпругата на поета, Живка Пенкова и техният син, които издават книгите му и по чиято инициатива ще се състои премиерата, са пристигнали от Испания, специално за случая.
Георги Пенков е роден на 23 март през 1955 година в гр. Бургас, където завършва строителен техникум. Артист по душа, той освен поет е и художник. Реализира 27 самостоятелни изложби у нас и две в Испания, където е живял. Кориците и на трите му книги са илюстрации от негови картини. Много от платната му са в частни колекции във Великобритания, Австрия, САШ, Япония и др.
Георги Пенков се е занимавал с приложно изкуство, дизайн на мебели и бижута, изработва красиви неща от кост, камък и дърво. Още през 1975 година реализира първата си изложба с карикатури.
Нестандартен и оригинален по внушение, Георги Пенков е автор, който оставя след себе си щедра палитра на многообразно творчество със широк жанров размах! Провокира себе си и света, за да се доближи до други измерения, като си задава вечните въпроси.

 

По материали на Община Бургас

Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *