Кралете на метъла с величествен концерт в Каварна

|
Най-шумната група в света отново постави рекорд, макар и неофициален – боговете на стоманата „Менъуор” свириха цели 3 часа за българските си фенове, изнасяйки най-грандиозния метъл спектакъл, случвал се някога на родна територия.
Освен 25-те стоманени епопеи, които взривиха северното ни Черноморие, присъстващите имаха уникалния шанс да чуят на живо и националния ни химн, изпълнен на чист български език от един от най-големите рок-певци на планетата.
С подгряването на настроението преди появата на хедлайнерите се бяха нагърбили „Хоули Хел” – отколешна съпорт-банда на „Менъуор”, в която свири бившият барабанист на Кралете на метъла Райно, увековечил дръм-майсторлъка си в култовия диск „Triumph Of Steel”. Комбинацията от женски вокали (изумително присъствие на младата певица, чийто кристалночист глас с лекота се справяше с високите, без да прибягва до фалцетни изпълнения), менъуорска образност и величествено-суров музикален силует (с алюзии за формации като „Рапсъди”, „Найтуиш” и „Уидин Темптейшън) оказа впечатляващ ефект дори и на хора, незапознати със скромното им по обем творчество. Истинският фурор обаче настъпи по време на изпълнението на емблематичната композиция „Фантомът на операта” на Ендрю Лойд Уебър, когато в ролята на Фантома на сцената изригна свръхчовекът Ерик Адамс – вокалистът на „Менъуор”. Той за пореден път доказа, че внушителната мускулатура не е пречка за лирични вокални излияния, и с лекота демонстрира зашеметяващ диапазон и техника, предизвиквайки благородна завист в душите на всеки, докосвал се някога до тънкостите на певческото изкуство. „Хоули Хел” напуснаха светлините на прожекторите, горещо аплодирани от публиката, която зачака със затаен дъх богоявлението, в името на което повечето хора бяха пропътували над 500 километра и то преди началото на отпускарския сезон.
Свещенодействието започна в 23 часа – всичко потъна в мрак, симфоничното интро заглъхна и ослепителните светлинни светкавици очертаха силуетите на четиримата метални крале – Ерик Адамс (вокали), Джоуи Де Майо (басист и духовен водач на квартета), Скот Кълъмбъс (ударни) и „най-младото” (от дванайсетина години) попълнение – китаристът Карл Лоуган. Никога досега класически хеви метъл не е звучал по този начин в България – перфектни композиции, изпълнени от перфектни музиканти, които освен че принадлежат към една от най-значимите банди в жанра, са се съхранили в най-голяма степен под ударите на живота и времето. Каквото и да си говорим, хард и хеви стилът си е младежка музика, и ако изглеждаш (и се чувстваш) на 40-50 години, по-добре зарежи гръмовните акорди и епичните словоизлияния и се отдай на акустични и софт-рок проекти. Общата възраст на членовете на „Менъоур” надхвърля два века, но тези иначе кротки американци с европейски произход стовариха над стадион „Калиакра” такава чудовищна вакханалия от сила, боен дух, енергия и чиста мощ, че оправдаха всичките си гръмки декларации за „ад на земята”. 25 години творческа дейност бяха представени с над 25 композиции от всички албуми на групата – Manowar, Secrets Of Steel, Gods Of Metal, Gates Of Valhalla, March For Revenge (By The Soldiers Of Death), Each Dawn I Die, Kill With Power, Army Of Immortals, Thor (The Powerhead), Mountains, Sign Of The Hammer, The Oath, Fighting The World, Holy War, Black Wind Fire And Steel, Kings Of Metal, Heart Of Steel, Hail And Kill, Metal Warriors, Brothers Of Metal 1 и 2, The Gods Made Heavy Metal, Power, Call To Arms, Warriors Of The World, Die For Metal… Шоуто бе допълнено и с традиционния за всеки концерт на Менъуор момент, в който човек от публиката излиза на сцената, а три-четири момичета го „вдъхновяват” да свири на китара, като танцуват и се разсъбличат под светлината на прожекторите. Както е видно, имаше за всекиго по нещо, така че онзи, който е пропуснал това мегасъбитие за света на тежката музика, може само да съжалява... и да си навакса следващия път, защото Джоуи Де Майо тържествено обеща, че „Менъуор” отново ще ни навестят. Дано.
 

Обширна фотогалерия от шоуто на „Менъуор” в Каварна може да видите в про-РОК.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *