Кралицата и вълшебството на музиката

|
Сезария Евора и нейната група зарадваха публиката в НДК на 8 октомври с концертa, част от културния празник Мюзик Джем 2005.
Зала 1 на НДК беше пълна с хора, дошли да видят и чуят легендарната изпълнителка. Подгряващата група "Нафталин" не успя стилово да настрои публиката за звученето на Сезария . Въпреки всичко това беше добър повод да бъде оценен забележителния гласът на вокалистката Мона.
След нетърпеливо очакване, придружено от викове "Сезария, Сезария...", на сцената се появи само групата на изпълнителката. След едно парче - инструментал се присъедини и самата тя.
Изпълнените с копнеж, миньорни балади на Сезария Евора затоплиха атмосферата и пренесоха публиката и групата в пространство на спокойствието, някъде между Западноафриканския бряг, Португалия и Бразилия. Понякога музиката поема по най-изненадващите пътища и Сезария, нейната група и техният стил "морна" са хубав пример за това.
Всички песни бяха изпълнени с премерена доза обаятелност, любов, искреност и тъга. Чухме няколко от албума "Voz D’Amor", награден с "Грами" за етно албум през 2003, както и хитове като “Besa me mucho” и “Sodade”. В течение на седемнадесет годишната си кариера, певицата е издала двадесет албума и е номинирана пет пъти за “Грами”.
Всички останаха изключително доволни. Видяхме “кралицата на морна” такава, каквато я очаквахме – боса (тя почти винаги излиза на сцената босонога, с цел подкрепа на жените и децата в неравностойно положение в собствената й държава – Кабо Верде), неподправена и замислена, успяхме да се докоснем до нейното тихо вълнение. Струва ми се, че за двата часа, в които бяхме заедно, и тя успя да ни види такива, каквито желае да са хората около нея – "естествени"”.
Това не бе концерт, в който групата поздравява със "Здравейте, София, вие сте страхотни", "България, ние ви обичаме" или се опитва да налучка произношението на някоя дума на български. Стигна ни едно сериозно, дълбоко и естествено "obrigado" – "благодаря" на родния й португалокреолски. Един от най-интересните факти в кариерата на "босоногата дива" или, както още я наричат, "африканската Едит Пиаф" е, че добива своята световна известност чак през 1988 когато е на 47 години. Днес тя е една от най-ярките и актуалните изпълнители на "уърлд мюзик" и етно сцената. Сезария доказа това на българска сцена и така изпълни обещанията, които даде преди концерта – той ще остане за дълго в сърцата на българската публиката.
 

Боян Танев
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *