Красимира Зафирова: “Европейците са ексхибиционисти или воайори!”

|
На 22 октомври в галерия "София прес" Красимира Зафирова, автор на пет поетични книги, между които „Записки върху сняг” и „Правило 42”, и носител на редица национални литературни награди, представи първия си роман - „На друг език”, който вече е на книжния пазар, благодарение на ИК "Жанет 45".

С неподражаемото си чувство за хумор Красимира Зафирова разказва за общество от посветени, базирано в САЩ и приело името „Нума”, което следва пътя на истинското познание. Случайно попадение в интернет насочва вниманието към България и изпращат свой агент, за да проучи вероятността от съществуване на подобна на тяхната организация тук – факт, който евентуално би разклатил наложеното статукво. Събитията следват едно след друго, непрестанно се появяват нови тайни, градът импонира на планината, реалното на магичното и извежда текста на ниво универсалност – симултанно полифоничен и примамливо достъпен.
По всеобщото мнение на критиката фабулата е достойна за бестселър. Романът е подкрепен със справочен апарат, който според издателите конкурира Умберто Еко и Джеймс Джойс, а разностранната фактологична информация авторката скромно заяви, че не се дължи на знания, а на подочути оттук - оттам истории.

За свежата атмосфера и бодрият тон на представянето допринесе специалното участие на Татяна Лолова, която колоритно преведе на актьорски език откъс от книгата, като все пак не устоя на изкушението и на няколко пъти вметна лично тълкуване на някои от думите в текста. И преди да си се изгубил в превода от „другия” език прозвуча отрезвително максимата: „или си жив и правиш пари, или си мъртъв и кротуваш” – дали, защо и как са въпроси, на които всеки сам ще открие своите отговори.
 

Ивелина МинчеваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *