Красимира Петрова и приказките на Изтока

|
Пътеписът “Гробницата на безсмъртието. Пътешествие към Сиан” на младата авторка Красимира Иванова беше представен на 23 октомври по време на Есенните литературни празници в Бургас и честванията на 5 години от създаването на Общество за духовни изяви.
Възпитаничка на Немската езикова гимназия в Бургас, авторката следва “Китаистика” в Софийския университет и през 1995-97 г. със стипендия на Китайското правителство специализира в Пекин. Пише дипломна работа “Митовете за Гун и Ю – генезис и развитие на китайската митология.” Това всъщност е мита за потопа в китайската митология. Дипломира се през 1998 год. като магистър по китаистика.
През есента на 1998 год. започва работа в радиото на Световните служби на Би Би Си в Лондон, а през 2004 год. работи като продуцент в програмата “Източна Азия днес”. Там печели едногодишна стипендия от водещия всекидневник на Южна Корея Choson Ilbo, давана на журналисти от цял свят. Учи “Кореистика” в един от най-престижните университети в Сеул Yonsei. Китай и Корея са свързани исторически и културно и Краси овладява знания и опит, които се надява, че ще й послужат в бъдеще. В момента авторката работи в телевизията на Би Би Си.
Пътеписът й за Китай “Гробницата на безсмъртието” е един щрих от пребиваването й там, наситен с много информация и емоция.
Свежото чувство за хумор на авторката оцветява пастелните пластове на китайската история, поставяйки ги по колоритен и нетрадиционен начин на фона на съвременното сианско ежедневие. Срещата на различните епохи често е трагикомична, но в пътеписа тя е като едно искрено забавление, предадено с ирония и с любов.
Авторката започва китайската си приказка в едно кожено кресло. Неусетно заедно с нея политаме върху мамещото й вълшебно килимче по Пътя на коприната, носени от пустинния вятър, навалящ пясъка на забравата – там, някъде между древността и съвремието... Между Великата Китайска стена и последиците от Великата Културна революция...
Там, където "Вълшебният канал" е свързвал две реки, течащи в противоположни посоки. Там, където император Цин Шъхуанди е пътешествал и умрял в търсене на билето за безсмъртие.
Там, където и сега керванът кротко си върви, а за една пачка ренминби човек може да си купи цяла таракотена армия... Както и да научи една тъжна любовна история...
И още – за културните улички на китайските градове и китайската калиграфия, за хутунгите и баодзите, за зимата на грозните момичета и носталгията на емиграцията...
Докато килимчето неусетно ни приземява, аз си мисля за това, че ако писането е общение, а вдъхновението – състояние, думата е човешкият знак, който писателят изстрелва във времето.
Затова нека да чуем ехото от "изстрелите" на Краси от Сиан.
 
"Гробницата на безсмъртието. Пътешествие към Сиан" е дело на Издателско ателие "Аб" и може да бъде закупена от книжарница "Книги за нежни души".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *