Красимир Спасов отбелязва годишнини с премиера на „Тартюф“

|
profЗаедно със своя 75-годишен юбилей Красимир Спасов отбелязва 50 години работа на българска сцена. По този повод режисьорът постави на сцената на театър „Българска армия“ комедията „Тартюф“ от Ж. Б. Молиер с премиерни дати 17 и 18 ноември от 19:00 ч.        

Дoайенът на българската режисура е реализирал с майсторство и финес стотици спектакли сред, които са “Полет над кукувиче гнездо”, „Обърни се с гняв назад“, „Веселите Уиндзорки”, Чеховите „Чайка” и „Иванов”, „Трамвай желание”, „Стъклената менажерия”. Първият период на Спасов във Военния театър, където се задържа най-дълго, е от средата на 80-те, когато поставя култови спектакли като „Прокурорът“ и „Диктатура на съвестта“. Започва да води класове по режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, където създава и възпитава редица театрални творци.

Постановките от втория му период през 90-те в театър „Българска армия” имат дълъг и щастлив живот - „Много шум за нищо” се играе 20-и сезон. Комедийната пиеса, чийто автор е Шекспир, разказва за невъзможността любовта да се случи, да се постигне и  разкаже.

„Колко е важно да бъдеш сериозен” може да гледате в 17-ия му сезон на 22 ноември. Авторът Оскар Уайлд завърта сюжета около сърдечните вълнения на две млади двойки. В преследване на любовта си те устремно прелитат през комични недоразумения и абсурдни препятствия.

В афиша на театъра е „В полите на Витоша” от Яворов, която ще се играе на 15 ноевмри и е написана след ненавременната смърт на Мина Тодорова, в която поетът е бил влюбен.

Спектаклите му на камерна сцена „Миракъл” са шедьоври на актьорското майсторство, благодарение на финия анализ на характерите и работа по изграждане на персонажите – „Откраднати разкази“ на 14 ноември и „Една нощ с теб“ на 16 и 22 ноември.

tartuf-plakat-69x99-final-2През новия театрален сезон в театър “Българска армия” зрителите могат да видят и премиерния „Тартюф” на Молиер. Пиесата ни „разказва” драмата на бившия селянин и сегашен богат буржоа Оргон. Това е драмата на един цял свят, чиито дни са преброени, защото рухва ценностната му система. Стига се до тотална криза на доверието – във всичко и във всички, светът и хората стават непредвидими и непознаваеми.“, споделя режисьорът Красимир Спасов за „Тартюф”.

Произведенията на Молиер, независимо дали атакуват индивидуални или обществени пороци, са истински шедьоври. Авторът издига жанра на комедията до равнопоставен с трагедията и дава нов тласък за развитието на театъра.

„Тартюф или Измамникът“ показва сцени от живота на един буржоа и неговия дом, съчетавайки живеца на френския фарс и италианската комедия дел арте. Тази класическа комедия се базира на основни нравствени и естетически норми, които я правят актуална и днес.

Младата съпруга на Оргон успява да изобличи Тартюф като лъжец и похотливец, но циничната безскруполност на този измамник не се трогва от нравствени уроци. Вместо да използва фалш и ласкателства, той започва нагло и открито да заплашва. Оргон е на път да загуби всичко, а семейството му да изпадне в нищета, но в театъра понякога се случват чудеса, които спасяват „добрите“ и наказват „лошите“.

Участие в най-новата премиера на Краси Спасов взимат Иван Радоев – Тартюф, Веселин Ранков – богатият буржоа Оргон, Меглена Караламбова в ролята на неговата майка г-жа Пернел, Гергана Данданова – младата му жена Елмира, Тигран Торосян – синът Дамис, Десислава Касабова – дъщерята Мариана.

В актьорския състав се включват още Деян Георгиев, Владислав Виолинов, Веселин Анчев, Луизабел Николова, Калин Иванов и най-новото лице на трупата – Гергана Плетньова. Сценографията и костюмите са дело на Нина Пашова, музиката на Андрей Дреников, драматургията на Наташа Колевска.


По материали на театър "Българска армия"Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *