Красотата спи в Малък градски театър

|
Спектакълът на Теди Москов "Красотата спи" вече има своята премиера и на софийска сцена.
Поставен първоначално на сцената на Варненския куклен театър, този "микс" от идеи на Шарл Перо, Зигмунд Фройд (според обявеното в програмата), Теди Москов и поне още дузина знайни и незнайни експерти по съновидения се разпознава незабавно по яркия отличителен подход на режисьора. Напомнящ по стил на най-новата работа на Москов - "Одисей" в Театъра на Армията, това е типичният парад на повече или по-малко видими идеи, любопитни хрумвания, остроумни игри на думи, вечно преминаващи в непрестанно движение на сцената актьори, мини скечове и препратки към всякакви области на живота и изкуството. Всичко обединено около водещата нишка - съществуването на ръба между съня и реалността, примесено с достатъчно абсурд на вкус, когато не е съвсем сигурно дали спиш и се сънуваш реален или живееш, а ти се иска да е само лош сън.
Теди Москов играе с мотивите на "Спящата красавица", психоаналитични теории за съня и "Сън в лятна нощ", за да оформи спектакъл, който може да се резюмира, ако продължим с препратките, до "Ти сън ли си или те има". Момчето и момичето, които се срещат в съня си и се сънуват взаимно, красотата, която е заспала и не се знае дали всъщност не е умряла, кралица, обсебена от желанието за дете (по Шарл Перо) и това да властва (по Шекспир) - всичко е оплетено от тънките нишки на приказното, което най-откровено говори за реалното.
Актьорският състав - Светлана Янчева, Христина Караиванова, Стоян Младенов, Иван Петрушинов, Евгени Будинов и Александър Кадиев - полита в шеметната въртележка на квадратни ситуации и квадратни глави, на кубистични образи и персонажи от народния фолклор. И разбира се, образът на смъртта - в смъртта на красотата, в съня на красотата и в раждането на красотата.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *