Кратко, но ясно

|
Над 80 000 души се събраха край град Инджия в Сърбия за да видят на живо “Ред Хот Чили Пепърс”. На 26 юни групата бе хедлайнер на фестивала “Грийн фест” и това беше единственият им концерт в Югоизточна Европа тази година.
Организаторите “Туборг”, “Exit fest” и Община Инджия се бяха погрижили за удобството и настаняването на огромния поток фенове, който пристигаха на полето край пътя Белград – Нови Сад с коли и автобуси. Отделените и ясно маркирани места за паркиране, служители, насочващи новодошлите, огромното количество входове, медицински пунктове и химически тоалетни осигуряваха ред и безпроблемно ориентиране в обстановката. Не липсваха и задължителните “пунктове” за продажба на фен артикули, бира и плескавици. Почитатели на “чушките” пристигаха и от съседните страни, включително и стотици български фенове.
За съжаление у нас такова мащабно събитие сякаш е невъзможно да се състои, изглежда и невъзможно да се приложи такава безупречна организация. Тя се пропука едва след концерта, когато хилядите превозни средства трябваше да чакат с часове, за да успеят да се измъкнат от паркинга и да се качат на единствения асфалтиран път.
Фестивалът започна в 16 ч. с две по-тежки като звучене формации - “Ritam Nereda” от Нови Сад, последвани от рапърът Edo Maajka (от Босна и Херцеговина), който излезе заедно с лайв музиканти. Въпреки ранния час и прежурящото слънце, публиката ги приветства горещо, напълно в традицията на северната ни съседка да подкрепя собствените си музиканти. В 18 :15 ч. македонецът Кирил с група от тромпетисти, саксофонисти, китаристи и перкусионист представи впечатляваща смесица от електронен саунд и етно елементи, част от които звучаха разбираемо познато. Британците “Kasabian” явно не бяха толкова добре известни на публиката и изпълнението им бе посрещнато с далеч по-малко ентусиазъм, отколкото предполага класата им като музиканти.
Както бе предварително известно, “Ред Хот Чили Пепърс” пристигнаха с хеликоптер близо до сцената малко преди “Kasabian” да засвирят. 45 минути след обявения час, което накара публиката на два пъти гръмогласно да негодува и да подканя любимците си да се появят, Флий, Чед Смит и Джо Фрушианте излязоха на във видимо добро настроение, без излишна помпозност. След няколкоминутна импровизация по “Can’t Stop” изскочи и Антъни Кийдис и отборът беше в пълен състав. Последваха “Dani California”, “Scar Tissue”, “Charlie”, “Radymade”, “Throw Away Your Television”, “Snow (Hey Oh)”, “Higher Ground”, “She`s Only 18”, “C`mon Girl”, “Don`t Forget Me”, “Californication”. Въпреки перфектното изпълнение на парчетата, като цяло у Антъни се забелязваше известна умора, компенсирана с типичното нахъсано свирене и дивашки подскоци на Флий. Атрактивният басист играе основна роля не само в запомнящото се сценично шоу на момчетата, а и в специфичното звучене на групата, което до голяма степен определя с виртуозното владеене на баса. Барабаните на Чед Смит изненадваха с умели импровизации, а сравнително спокойният Фрушианте взриви публиката с небрежното изпълнение на кавъра на АББА “SOS”.
След последната песен “By The Way” четиримата се оттеглиха за кратко, преди да се завърнат под оглушителни аплодисменти, за да изпълнят “Give It Away”. Публиката не можа да повярва, че бисът е само от едно парче, а и че концертът продължи не повече от час и двадесет минути, поради което дълго след като Пепърс се прибраха, сцената бе засипвана от летящи пластмасови бутилки.
Независимо от подобни реакции, концертът бе на изключително ниво, като трябва да се отбележи, че въпреки огромната площ, през цялото време звукът се чуваше силно и ясно навсякъде. Професионалният подход на музиканти и организатори в крайна сметка достави на присъствалите наистина незабравимо преживяване.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *