“Кречетало” изпълни плана си и от една телевизия премина в ефира на над двайсет

|
Световната Музикална Програма “Кречетало” се завръща на екран – стартът е на 19 ноември (събота) от 21 часа по телевизия ММ.
От тази седмица, шоуто започва да се излъчва по над двайсет български телевизии. Към решението, да започне да се разпространява по този начин е довела добрата практика на Радио Кречетало, което повече от година с огромен успех се излъчва в ефира на 35 български радиостанции, между които БНР – “Хоризонт”, “Ретро радио”, радио “Гонг”, “Южен Бряг” – Бургас, радио “Стара Загора”, радио “Велико Търново”, радио “Варна”, радио “Плевен” и много други. Пълния списък на радиата и телевизиите, както и часовете на излъчване, можете да намерите на адрес www.krechetalo.sme.bg.
Телевизионният вариант на Кречетало запазва съдържанието си и както досега, основният акцент ще пада върху концертния живот в България. Времетраенето остава един час, екипът също е непроменен.
В първия брой на предаването ще се анонсират предстоящото гостуване на Stereo MC’S в София с кадри от първия им удар в България през юни 2002 г., а също така с части от интервюта и концертни изпълнения ще представи централното в съдържанието на следващите няколко издания на шоуто, а именно Корн, Фиш, Сезария Евора, Stereo MC’S, турнето на Стар Академи, вълнуващи пътеписи от фестивала EXIT – най-важното остава концертния живот в България във всичките му стилове... тази линия продължава, защото тя е в основата на идеята КРЕЧЕТАЛО.
Нека ви припомним, че основните полета на действие на “Кречетало” са три:
- световна музикална програма КРЕЧЕТАЛО по телевизия
- световна музикална програма КРЕЧЕТАЛО по радио
- интернет сайт – www.krechetalo.sme.bg
Продуцент на Световната Музикална Програма КРЕЧЕТАЛО е София Мюзик Ентърпрайсиз.
 

На най-често отправяните към "Кречетало" въпроси отговарят сценаристите на шоуто Васил Върбанов и Илиана Бойчева


 
Васил Върбанов, сценаристРазкажете повече, за предаването...
СВЕТОВНАТА МУЗИКАЛНА ПРОГРАМА КРЕЧЕТАЛО е едночасово ТВ Шоу, с основен акцент върху концертния живот в България. Откъси от най-големите лайв-спектакли – концерти с брилянтна картина и звук, направо в дома на всеки зрител. Интригуващи подробности останали зад кулисите, ексклузивни интервюта, затрогващи реакции от публиката, работни моменти от организацията на концертите, звездите в техните хотелски стаи и тур бусове и още много други кадри, които са част от общата картина на един голям концерт – това е основната тема на всяко издание на СВЕТОВНАТА МУЗИКАЛНА ПРОГРАМА КРЕЧЕТАЛО.
СВЕТОВНАТА МУЗИКАЛНА ПРОГРАМА КРЕЧЕТАЛО има и радио вариант, който се излъчва в цяла България, или общо в над 35 национали и регионални радиостанции, между които са БНР – “Хоризонт”, “Ретро радио”, радио “Гонг”, “Южен Бряг” – Бургас, радио “Стара Загора”, радио “Велико Търново”, радио “Варна”, радио “Плевен” и много други. Дължината на радио варианта ни отново е един час. Той се прави от един от най-известните български радио водещи – Васил Върбанов. Той е и в основния екип на ТВ варианта на Кречетало.
Илиана Бойчева, сценаристкаМного е важно да се знае, че Световната Музикална Програма Кречетало има динамично развиващ се интернет сайт. В услуга на нашите зрители и слушатели сме създали и горещ телефон, на който по всяко време можете да ни се обаждате – номера е 048 13 666 – няма увеличение на телефонната тарифа.
При нас, в КРЕЧЕТАЛО става дума за една група приятели. Общият културен баланс в България не ни допада много и затова всъщност се занимаваме с това от години. В крайна сметка става дума за пропаганда на рок и изобщо ЗАПАДНА музика в една страна с все така силно източно влияние. Икономическо от Североизток, музикално от Югоизток. А и да не забравяме, че страната ни е предимно земеделска.
От колко време съществува “Кречетало”?
От края на миналия век  Тогава започна като предаване по Канал 1 на БНТ, което се излъчваше и по България Сателит, в последствие, през 2004-та премина към Нова Телевизия. Предаването винаги е било външна продукция, с продуцент - най-голямата български промоутърска фирма – София Мюзик Ентърпрайсиз.
Как се е появила идеята, за самото предаване?
Появи се първоначално в главата на продуцентите ни от СМЕ, чиято цел винаги е била да продуцират предаване, с реален поглед върху музиката.
Защо се наложи спирането на “Кречетало” от програмата на Нова Телевизия?
След изтичане на договора, решихме да разширим мрежата на КРЕЧЕТАЛО, като започнем да го излъчваме по много телевизии. За това решение ни помогна и практиката на радио варианта на КРЕЧЕТАЛО, видяхме че формулата да се работи с много медии е доста по-успешна. Затова сега започваме да излъчваме КРЕЧЕТАЛО в над 20 телевизии, като най-много се радваме че ще работим с най-силната музикална телевизия в България, телевизия ММ. С тях сме приятели и партньори от много години. Целия екип на световната музикална програма КРЕЧЕТАЛО е фен на ММ. Дори режисьора ни Кирил Божилов – Кико е бил един от първите водещи по ММ, така че това да работим с ММ е една приятна и съвсем логична крачка. Сътрудничество между приятели и съмишленици.
Ще има ли промени в предаването? Каква ще е новата схема на “Кречетало”?
Ще започнем с предавания с наистина уникални откъси от концертите в България на Корн, Фиш, Сезария Евора. Заснехме целия концерт на Fish и ще го включим в ТВ варианата на Кречетало съвсем скоро. Имаме ексклузивен материал и от турнето на Стар Академи – концертния живот в България във всичките му стилове... тази линия продължава, защото тя е в основата на предаването.
Предаването е насочено към рок-музиката и концертните формати. Ще има ли промени в тази насока?
Не, това винаги ще бъде един от основните интереси и приоритети на Световната Музикална Програма Кречетало. Но е погрешно да се смята, че КРЕЧЕТАЛО е само рок шоу.
Рок-музиката в България се превръща в изчезващ вид. Какво ще направите, за да възобновите интереса на българските фенове към нея?
Ако приемем това заключение за вярно, несправедливо обиждаме и омаловажаваме труда на огромно количество добри и креативни музиканти. Рок музиката е изчезващ вид само от страниците на медиите, които намират за по-успешно да “предъвкват” медийни еднодневки, които са известни само с това... че са известни. Рок музиката в България има вярна аудитория, която продължава да си купува албуми и това което е много важно за нас – да пълни стадиони и огромни зали. Гледайте първото ни предаване след седмица и вижте многохилядната публика на Korn – можем ли да кажем че тези хора ги няма?!! Преди всяка голяма чужда група, която свири в България, има откриваща българска група. Ние винаги ще подкрепяме тези хора, за които правенето на музика е по-важно от участието в магазинни предавания за клюки. Тази тема е дълга, който иска да я продължим – нека гледа Кречетало. Отговорите са там!
Колко души работят, за предаването? Кой с какво точно се занимава в предаването? Разкажете за екипа...
В сценарния екип са двамата – Илиана Бойчева и Васил Върбанов. Васил Върбанов е най-известният български радио водещ и сериозен експерт по екстремна музика. И не само... Той бе гласът на рок радио Тангра и дори си позволи да поработи като програмен директор. Преди да се присъедини към железния екип на Световна Музикална Програма КРЕЧЕТАЛО, Васил прави дебют като ТВ лице в авторското си предаване “Лакриц” – музикален половин час в ефира на Би Ти Ви. Днес той е дълбоко отговорен за голяма част от успехите на Радио Кречетало, като изпълнителен продуцент и водещ. В телевизията Васил е съ-сценарист и доминиращ глас зад кадър. Повече от нас обича само ръгби спорта. Играе в отбора на Murphy’s Misfits. Има прекрасна жена на име Дани и чудесен син Александър. Преди Васил да се присъедини към КРЕЧЕТАЛО, с нас работеше Атанас Русков, но днес той живее и работи в Англия заедно с групата си Имбъсилс. Да, да, същите които отгриваха за два големи концерта на Пласибо в Лондон и Бирмингам. Много го обичаме и искренно се гордеем с успехите му! Илиана Бойчева е екс-водеща от рок радио "Тангра", работила като редактор няколко години в списание “Ритъм". В Кречетало, тя е съучастник в радио версията и съ-сценарист и идеен център на шоуто по телевизията. Режисьорът ни Кирил Божилов, както вече казахме е бил известно време водещ в телевизия ММ, а в момента освен от работата си с нас, е известен и с това, че е един от най-продуктивните режисьори на видеоклипове в България. Женен за прекрасната Катя, в момента с удоволствие им честитим първата дъщеря – Ема, която се роди преди по-малко от месец. Оператор ни е Оги Ангелов- ОА. Занимава се с това от много години, снимал е толкова много музика, колкото може би никой друг в България. Рекламният ни мениджър е Симеон Христов – умно момче, което умее да привлича средства и да постави общите интереси над своите лични.
Основни фигури в екипа на Световната Музикална Програма Кречетало са и президентите на София Мюзик Ентърпрайсиз – Иван Несторов и Димитър Ковачев – Фънки. Час от най-екстремните идеи в предаването са техни.
С какво ще провокирате феновете? Какви изненади да очакват от Вас?
Едва ли те очакват от нас изненади, предполагам че очакват да правим тяхното предаване добро и обективно както досега. Просто продължаваме напред. Но като винаги ще има атрактивни награди. През лятото, съвместно с Вирджиния Рекърдс изпратихме двама души на концерт от турнето на U2, изцяло за наша сметка - разбирайте, самолетни билети, хотел и билети за концерта. Йеъъъ. Да се готвят следващите.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *