Кристална лира за българското музикално изкуство

|
На 1 ноември в зала 2 на НДК за осми пореден път бяха връчени наградите за върхови постижения през изтеклия концертен сезон - "Кристална лира" 2004.
Жури от специалисти в 15 различни жанра определи носителите на наградата, утвърдила се като професионална оценка на най-добрите постижения в годишната музикална и танцова продукция. Организатори на това отличие са Съюзът на българските музикални и танцови дейци, радио "Класик ФМ" и Националният център за музика и танц към Министерство на културата.
Тържественият концерт-спектакъл с водещи Мариан Бачев и Жени Александрова продължи повече от два часа. Много от зрителите не дочакаха края на церемонията, но останалите в залата имаха възможността да се насладят на професионални изпълнения в различни музикални жанрове. Награждаванията в отделните категории се редуваха с изпълнения на Забавно-духов оркестър "Димитровград", "София квартет" и Естрадно-духов оркестър "Севлиево", лауреата на Кристална лира 2001 за млад изпълнител Михаил Славов, оперните певци П. Николова и Георгиус Филаделфевс, балерините Вихра Маджарова и Десислава Стоева, както и актьори от трупата на Театър "София", които изпълниха част от мюзикъла "Коса"
Начало на церемонията постави проф. Жени Захариева - председател на журито, която връчи наградата в категория "Педагози" на проф. Илка Попова - педагог в ДМА “П. Владигеров”, комплексен творец и общественик. Проф. Анатоли Кръствев получи "Кристална лира" за Инструменталист за издаден компактдиск “Българска съвременна музика - XX век”, "Антология на написаното за виолончело соло през последните 50 години” — м. март 2004, студиен запис на Концерта за виолончело от Веселин Стоянов през м. януари 2004 г. - пръв запис, изпълнение на концерт за чело от Димитър Христов през м. октомври 2003 г. в зала “България”, първо изпълнение в България на Соната за чело и пиано от Л. ван Бетовен, ор. 64 с Тодор Петров.
Балетът на ОФД - Русе бе награден за изпълнението на балета “Спящата красавица” от Чайковски (премиера на 31.05.2004 г.) в категория "Балетно изкуство", а при "Оперно изкуство" наградата получи Младежка филхармония "София" (диригент Деян Павлов) - за юбилейния концерт по повод 100-годишнината на Националното музикално училище “Любомир Пипков” - първата българска музикално-образователна институция.
За изключителни постижения на премиерния спектакъл на операта “Макбет” от Верди на сцената на Софийската опера при откриването на сезон 2003/2004 г. "Кристална лира" получи диригентът Владимир Гяуров. "София квартет" ("Камерно изкуство") бе отличен за цикъла концерти “Към Новия свят с квартетите на Дворжак” в Камерна зала “България”, а за концерта по повод 80-годишнина си през м. януари 2004 г. в Добрич награда получи диригентът на Детския хор - Добрич и хор “Добруджански звуци” Захари Медникаров ("Хорово изкуство").
В областта на фолклора статуетки получиха Тодор Кръстев ­- диригент и главен художествен ръководител на ансамбъл “Сливен” и Кирил Апостолов - хореограф на ансамбъл “Пирин” съответно в категориите Музкикален и Танцов фолклор.
Артистката на ДМТ “Ст. Македонски” Марияна Арсенова получи Кристалната лира в областта на оперното и оперетното изкуство за изпълнението й в оперетата “Граф фон Люксембург”, сезон 2003-2004. Джаз - наградата отиде при Стоян Янкулов за съвместния му проект "Дръмбой" с Елица Тодорова, а Тони Димитрова, която поради ангажименти не присъстваше в залата, бе отличена за поп и рок музика. В последните две категории награди получиха критичката Елисавета Вълчинова за енциклопедия на българските композитори и материали в печата за сезон 2003-2004 г. и постановъчният екип на оперетата "Граф фон Люксембург" в състав: режисьор проф.Павел Герджихов, диригент Огнян Митоков, художник Чавдар Чомаков, хореограф Антоанета Алексиева (постановка на НМТ “Ст. Македонски”).
Освен наградите в традиционните 15 категории бяха връчени почетни дипломи на Ана Александрова и Атанас Капитанов, които, за съжаление, не бяха в залата. Трите специални награди от организаторите за цялостна дейност в утвърждаване традициите на музикалното и танцово изкуство и фолклор бяха естественият завършек на вечерта. Предаването "Класика в образи" по БНТ бе отличено от радио "Класик ФМ"; Северняшкият ансамбъл - Плевен (за спектакъла “Сред вода и светлина - кристален извор") - от НЦМТ, а наградата на СБМТД получиха 14-те музиканта от Камерен ансамбъл "Дианополис" - Ямбол (диригент Николай Султаиов) - за премиерното изпълнение на “Четири темперамента” и “Мини-макс” от Паул Хиндемит и на клавирния квинтет от Шуберт “Пъстървата” със солист Михаел Цийшанг (Германия) през сезон 2003/2004 и за направения запис на CD на “Последните 7 думи на Христа” от Йозеф Хайдн.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *