Кристин Юрукова и Петър Денчев с награда от конкурса за нов български роман “Развитие”

|
На 26 март в книжарница „Пингвините“ в Ориндж Център (София) бяха обявени номинираните и победителите в Седмото издание на Националния литературен конкурс за непубликуван роман, организиран от фондация „Развитие 21“.
Присъстваха журито в пълен състав: проф. Ивайло Знеполски, Георги Господинов и Алек Попов, председателят на фондацията Александър Александров, много автори и журналисти. В това издание на конкурса наградата се разделя на двама автори - Кристин Юрукова и Петър Денчев, които получават по 2 500 лева парична награда, статуетка и договор за издаване на техните романи, съответно озаглавени „Планът на Париж“ и „Тъй както мъж целува жена, която обича“.
От участвалите 49 ръкописа до финала достигнаха 5 – освен гореспоменатите два още и произведенията на Ина Вълчанова „Потъването на Созопол“, на Мирослав Бърдаров „Eurofootboys, или Страстната седмица“ и на Петър Нанев - „Последният рокендрол“. Проф. Знеполски отбеляза, че на предишното издание на конкурс са кандидатствали повече ръкописи (около 70), но за сметка на това този път е имало няколко с многотомен формат и сподели приятната изненада на журито от факта, че писането в България въпреки всички черни прогнози не се е споминало, не затихва, все повече стават хората, които се стремят да се изразяват с помощта на изящната словесност. Много силна е била и активността на автори от провинцията – 4 от 5-те номинирани всъщност живеят и работят извън София, което показва една хубава тенденция към относителна културна децентрализация.
Членовете на журито благодариха на организаторите, организаторите благодариха на журито, наградените също благодариха и накратко разказаха за съдържанието на романите си. Няма да ги преразказваме, очакваме скоро отличените произведения да се появят и като книги на пазара.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *