Куба такава, каквато е музиката

|
Като оставим настрана върлите фенове, които могат безпогрешно да назоват всяка песен на "Буена Виста", съществуват още хиляди хора, които ще разпознаят неповторимия звук, дори и да не могат да се сетят "как се казваше това парче".
Една част от тях бе на 6 февруари в зала 1 на НДК, изпълнила я до пръсване, за да се наслади на живата визитна картичка на кубинската музика. Между откриващата "Chan Chan" и закриващата "Guantanamera" имаше виртуозност, страхотно настроение и толкова много музика, че съвсем естествено през повечето време залата беше на крака и танцуваше. Какво се видя на сцената - блестящ пианист, за когото "фюжън" сякаш е миксът от салса, джаз и европейска класика; перкусионист, който владее казачок, китаристи - салсероси и атрактивни вокалисти. Какво се чу - гранддамата на кубинската музика Тереса Гарсиа Катурла и достойната й наследничка Мария Виктория Родригес, в компанията на Хулио Алберто Фернандес от оригиналния състав на "Буена Виста Сошъл Клъб", познат и от лентата на Вим Вендерс, тримата подкрепяни от шеметните инструменталисти от бенда. Какво се усети - емоция. Белият костюм на Хулио и слънчева Куба. Елегантната Мария в червено и черно и страстна Куба. Неуморната Тереса, която обиколи сцената и залата, танцува с публиката, игра с публиката, пя с публиката, зарази публиката - с веселящата се Куба. Осезаема музика, която напомняше за корените си, докато намигваше на бъдещето. Оттук нататък нищо не може да се каже, може само да се слуша и танцува.
 
Следващите концерти, организирани от Жокер медиа, са на Крис Риа (5 март), на Дзукеро (4 май) и на Лени Кравиц (27 юли) - билети за тях можете да закупите от касите на Билетния център на НДК, или пък отидете на ticketstream.bg или www.eventim.bg.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *