Кубинската поетеса Нанси Морехон е тазгодишният лауреат на Стружките вечери на поезията

|
От 24 до 27 август в гр. Струга, Република Македония за 45-и пореден път се проведоха културните празници "Стружки вечери на поезията".
Главната героиня на тазгодишния фестивал беше кубинската поетеса Нанси Морехон, която е и лауреат на наградата "Златният венец" за 2006 г. Това е втората жена на която се врчва тази престижна международна награда. Младата руска поетеса Марияна Марковна - Гейде получи за книгата си "Време за бърсане на прах" наградата "Мостовете на Струга", която се връчва от организаторите на Стружките вечери на поезията и ЮНЕСКО за дебютни стихосбирки.
На откриването на 24 август пред Дома на поезията в Струга дойдоха специално президентът Бранко Цървенковски и председателят на Народното събрания Любчо Георгиевски. Кметът на града-домакин Рамиз Мерко не присъства пореди политически ангажименти в Тетово. Откриването беше съпроводено с шествие с факли, четене на поемата на родения в Струга поет Константин Миладинов "Тъга за юг", превод на македонски (прочете я актрисата Арна Шияк) и на испански (от поета Хосе Луис Рейна).
Най-големият македонски фестивал включваше още садене на дърво в Парка на поезия в Струга (от Нанси Морехон), честване на 145 години от появата на сборникът "Български народни песни", издаден с помощна на Йосиф Щросмайер и разбира се, пропагандиран в Република Македония под заглавието "Зборникот"; изложби и четения в хотел "Дрим", честване на 100-годишнината от раждането на Леополд Седар Сенгор, на 85 години от раждането на Блаже Коневски, изложба на книги и народни носии, промоция на поредицата "Плеяди" на книги от чужди поети преведени на македонски в църквата "Св. Димитър", четения в църквата "Св. София" в Охрид (строена от българския княз Борис I през 9. век) конкурс за най-добра песен посветена на виното и т.н. В следващите дни участващите поети (повечето от които са си родни, от Република Македония) ще са на турне в Битоля, Скопие, Струмица, Куманово, Кичево, Тетово. Дружеството на македонските писатели ще обяви Нанси Морехон за своя почетна членка.
Фестивалът е наистина богат на събития по програма, но случайнте посетители почти не можаха да чуят поезията на участниците. Преобладаваха слова и речи в стил "комсомолско събрание". Най-много хора събра концертът на четири атрактивни знойни кубинки при устието на Черни Дрин, които изпълняваха както традиционни кубински песни (и танци), така и такива по текст на Нанси Морехон.
Официалната страница на Стружки вечери на поезията е на адрес www.svp.org.mk, там можете да видите и досегашните носители на наградата "Златен венец".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *