Кукленият спектакъл “Вълшебното огниво” и кой спечели наградата “Сивина”

|
На 21 март, международния ден на кукленото изкуство, в Столичния куклен театър гостуваше представлението на Държавен куклен театър - Варна "Вълшебното огниво". Спектакълът е с номинация за "Икар" 2013 за куклен спектакъл и грабва още в самото начало с великолепната сценография, дело на  Огняна Серафимова и Мира Петрова. Това е първото, което прави впечатление - декорите са под формата на голяма "панорамна" книга, която при отварянето си разгъва триизмерно отделни елементи. Така само с "прелистване" сцената се сменя - от гората към градския площад до царския дворец. Идеята е много творческа и заслужава поздравления.

Идейни са и самите кукли, естествено продължение на декора - по същия начин мигновено триизмерни, но създаващи впечатлението, че са направени от прегънат лист хартия. Внушението се подсилва и от гирляндите с човечета, изрязани от Разказвача на приказките, докато тече действието. Разказвачът, сиреч Ханс Кристиян Андерсен, авторът на приказката "Огнивото", върви по белия свят и записва интересните истории на хората, които имат своя история, своя приказка. Срещата му с Войника, който се връща от война останал без пукната пара, пък е началото на настоящата приказка. Сцена от спектакъла

Сцена от спектакъла Освен прекрасните кукли и играта с тях, трябва да се отдаде дължимото и на чисто актьорските превъплъщения - образите са правдиви (това може и да е приказка, но да не забравяме, че героите в приказките на Андерсен са далеч от фантастичната сублимация), въздействащи, близки за разбиране от децата. Чудесна е Принцесата (Екатерина Василева), разглезена хлапачка в началото, преобразена след това от любовта към Войника (Боян Стоянов), който също изминава дълъг път от желанието просто да има пари до доброволното отказване от власт в името на чуждото щастие. Така, като освобождава Кучето (Красимир Добрев) от огнивото, се оказва намерил щастието си със своята Принцеса, а в добавка - и едно царство. Сцена от спектакъла Красимир Добрев и Диана Цолевска (Вещицата) са блестящи - което недвусмислено показва реакцията на малките зрители. Изобщо, по отношение на актьорска игра - с кукли или без - слабо място няма. Слабото място на спектакъла обаче е неговата продължителност. Час и половина определено натежават - и отново публиката е безпогрешен индикатор за това. В историята е преплетена приказката за Малката кибритопродавачка (само че със щастлив финал), която, въпреки че е разказана много красиво, не допринася по никакъв начин за действието, освен да оправдае втората романтична нишка; песента на Принцесата и Войника в края е излишно удължена (а не става ясно и защо са им микрофоните, след като в залата се чува прекрасно и без тях).

Надяваме се, че с течение на времето спектакълът ще се отърси от тези недостатъци и ще заблести още по-ярко с вечната история за щастието и любовта; история, която учи всички в залата - и малки, и големи, че най-хубаво е да си имаш своя приказка, а не да се свиваш безправно в приказката на някой друг.

След преставлението в Столичен куклен театър се състоя церемонията по връчването на ежегодната награда «Сивина». Наградата отиде при Анна Мария Лаловаза ролята на Дяволчето Фют в спектакъла «Машината Ян Бибиян» в Театър Ателие 313. Младата актриса бе номинирана заедно с: Камен Марин – за ролите си в спектакъла „Прасенцето, което искаше да стане принцеса” в Държавен Куклен Театър Сливен; Кирил Антонов – за ролите си в спектакъла „Красавицата и Звярът” в Държавен Куклен Театър Стара Загора; Христо Таков – за ролята на Манол в спектакъла „Вграждане” в Държавен куклен театър - Пловдив.

Наградата „Сивина” за млад куклен актьор е учредена през 2010 г. Името е почит и преклонение пред творчеството на цялото талантливо актьорско семейство Сивинови – Иван, Валя, Нина и Сивина. Отличието е учредено от режисьорската колегия към АКТ-УНИМА - България. Сумата за наградата се осигурява от фонд, набран от лични вноски на инициаторите. Сред тях са Кирякос Аргиропулос, Славчо Маленов, Веселин Бойдев, Съби Събев, Христина Арсенова, Валентин Владимиров.

Младите актьори в кукленото изкуство се номинират за една от първите си три изяви на професионална сцена. Отличието е 1000 лева, грамота и статуетка, вдъхновена от емблематичната за трупата на Сивинови миниатюра "Метаморфози". Пластиката е дело на Васко Бърдаров. Организатори са Асоциацията на куклените театри и Международният съюз на куклените дейци - АКТ-УНИМА - България. Инициативата е подкрепена от Съюза на артистите в България.

Гергана Стойчева - Нуша Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *