Култура на чувствата представя режисьорът Явор Гърдев в новата си постановка “Живот х 3”

|
“Живот х 3” от нашумелия френски драматург Ясмина Реза е премиерното заглавие, с което столичният театър 199 откри сезона. Режисьорът Явор Гърдев и актьорите Снежина Петрова, Емануела Шкодрева, Владимир Пенев и Атанас Атанасов представят три версии на една обикновена вечер от живота на две семейни двойки, в която, сред наглед назначителните разговори и битови взаимоотношения, се проявяват емоционални изблици и променият личностни стереотипи. Сценичното решение на Даниела Ляхова представя стъклена преграда между актьорите и публиката и зрителите чуват репликите на героите чрез специални микрофони и високоговорители.
В пространно интервю, дадено специално за читателите на “Словото”, режисьорът Явор Гърдев разказва за творческите си стремежи.

За първи път правиш представление в Театър 199, при това текст, който ти е предложен от театъра. С какво пиесата на Ясмина Реза те впечатли?
Най-интересният аспект е културата на чувствата. Именно в този план тази пиеса, макар и частично жанрова, надскача тази си особеност. На базата на нейния текст, човек може да се занимава с това, което в англосаксонската традиция е много интересно театрално занимание – репресираните емоции, задържани или на които е дадена воля. И понеже ние имаме доста различна емоционалност от англосаксонците и от романските народи, е много е интересно да се занимавам с чувственост, която е неприсъща за нас. Тук хвърлянето в една разголена емоционалност е нещо, което дори не е неприлично, а е някакъв нормален, ежедневен жест. В едно такова произведение могат да се кодират емоционални пластове, което то самото, в най-горния си пласт, не показва.
Пиесата е изцяло ориентирана към актьора. За мен най-важното е да работи актьорският ансамбъл и актьорите да постигат това, което е заложено в текста и неговата интерпретация.

Цялото интервю...


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *