„Кучешки времена“ на Илия Троянов с премиера в София

|
На 15 март в галерия- книжарница „Кръг+“ беше представен сборникът на Илия Троянов „Кучешки времена“. Българското издание на книгата излиза със знака на издателство „Балкани“ и подзаглавие „Революцията менте – 1989“. Първият й вариант е издаден на немски през 1999 г.
„Кучешки времена“ е и първата от новата поредица на издателство „Балкани“ - „Заедно в различията – Думи и Хора“, подкрепена от програма „Култура“ на ЕС.
За книгата говориха издателят Георги Гроздев, проф. Светлозар Игов, преводачката проф. Пенка Ангелова, няколко думи каза и самият автор.
Проф. Игов дълго говори за телевизията, за тоталитаризма, за Тодор Живков, за Людмила Живкова, за Държавна сигурност, за исляма и за какво ли още не, споделяйки с аудиторията своите лични отношения и отклонявайки се от повода за събирането. Все пак завърши речта си с думи за самата книга: „Това е една от малкото книги и малкото творби, които казват големите истини за българското общество от последния половин век и която заслужава далеч по-широко внимание и размисъл сред онези, които по някакъв начин милеят за България“.
Проф. Ангелова подчерта, че книгата е написана с любов, отговорност и много голяма болка за България, както и че преводът е авторизиран и актуализиран от автора за българсктоо му издание.
Както и можеше да се очаква, на премиерата на една така свързана с политиката книга и след емоционалният монолог на проф. Игов възникнаха спорове, лични страсти и словесни противоборства, за щастие бързо потушени от умелото и с чувство за хумор включване на издателя, Георги Гроздев.
Илия Троянов защити плурализма и толерантността, подчертавайки, че в България остава старата традиция на маса и помежду си да сме силни на думи и страсти, но не и на действия и последователност в отстояване принципите на свободния дух. По повод някои писания, че е приел исляма, писателят заяви директно: „За тези, които се грижат за моята душа, казвам, че не съм мюсюлманин, аз съм свободен човек и имам намерения такъв да остана“.
Илия Троянов е роден е в София на 23 април 1965 г. Семейството му емигрира през 1971 г. във ФРГ, където получава политическо убежище. Израства в Кения, пише на немски език. През 1999 г. се установява за пет години в Индия. Завършил е право и етнология. Живее в Германия и в Южна Африка. Не се задържа трайно никъде. Считан за явление в съвременната европейска литература, Троянов е носител е на литературните награди “Бертелсман” (1997) и Адалберт фон Шамисо (2000), както и на Марбургската литературна награда (1996), отличен е с наградата за белетристика на Лайпцигския панаирна книгата (2006) и с Берлинската награда за литература (2007). Книгите му са превеждани в България, Великобритания, Испания, Норвегия, Полша, Франция.
След премеирата официално стана ясно и че филмът на режисьора Стефан Командарев „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ - правен по едноименния роман на Илия Троянов, е избран от публиката на 12-ия София Филм Фест за най-добър, а заедно с това е удостоен и с наградата на Кодак за най-добър български филм. Честито!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *