Легендарната БГ формация Ер малък отново на линия

|
На 21 септември в клуб SPS в Борисовата градина се състоя забележителен концерт, организиран от "Тангра Мега Рок"- хедлайнери бяха култовите Ер малък, а другите участници - Saltriver, Gabana, Cigaretta, C4 и Leepra De Luxe.
Откритият терен едва ли бе особено подходящ на фона на хладната септемврийска вечер, но ниските за сезона температури не попречиха на малобройната (около 700 души) публика да се наслади на едно забележително преживяване. Разностиловият формат на подгряващите също не разсея еуфорията на присъстващите – макар и дошли най-вече за основната банда, те проявиха достатъчно търпение и толерантност към “младежта” и единствено последните – Leepra De Luxe – отегчиха донякъде публиката с разлятия си фюжън. Най-доброто попадение преди появата на хедлайнерите безспорно бе надъханият пънк на C4 (предвождани от Сашо от Last Hope), който вдигна значително адреналина на мръзнещите фенове, отчаяно търсещи малко топлинка в алкохола и прегръдките с противоположния (макар и не задължително) пол.
Точно в 22.05 дългоочакваният миг настъпи – Ер Малък се появиха отново на живо след толкова много години. Групата излезе в почти оригиналния си състав - Любо Малковски – китара и вокали, Адриан Иванов – клавишни и Орлин "Линча" Радински - барабани (дошъл специално за концерта от Англия). Единствено на баса имаше нов музикант - Владимир Левиев от Балканджи. Те забиха здраво с "Всекидневие" от втория си албум и десетки гърла запяха “Празните нощи трупаш във теб / чакаш ли още светлия ден?”. Последваха кроше след кроше в безликата мутра на бурлеската, наречена музикална ситуация в България – емблематичните и като текст, и като музикален изказ "Автобиография", "Кръстопът", "Затвор", "Странен човек", "Скоропоговорка", "Признание"... Линча демонстрира световно ниво и умения с интензивното си дръм-соло, а сработването между отделните членове на групата бе изключително. За съжаление не чухме на живо епопеята “Градът”, но който е бил на съвместния концерт на Конкурент, Ахат и Ера в края на юни едва ли ще я забрави скоро. Концертът завърши с двоен бис - "Българи" и "Огледало" – и обещанието на Любо Малковски за нови срещи. Затова нека пожелаем на Ер малък плодотворна работа над новия им албум, погълнал вниманието им за момента, и нови концертни изяви. Българският рок просто има нужда от тях.
 
Специално за "Словеса" Адриан Иванов прие да отговори на няколко въпроса.
 
 
Участието ви като хедлайнери на второто издание на "Тангра мега рок лайв" съвпада с 15-годишнината на групата - щастливо съвпадение ли е или дълго обмисляно събиране и кой е главният инициатор?
Хех, не вярвам да е съвпадение - така е било писано! Идва някакси... логично? - след ре-мастерирането на двата албума и ре-юниъна на Ера; апетитът идва с храненето ;)
След успешно преиздадените ви два албума сигурно готвите нов, трети по ред, бихте ли разкрили подоробности около него?
Ще има трети албум, живот и здраве. Вече работим по него. Няма как да разкрия подробности - тепърва ще ги разкриваме ние... хех! Вероятно до Нова година ще запишем и пуснем пилотно парче, което ще опише в общи линии насоката.
На 21 септември излизате на сцена с нов басист -
разкажете повече за него.

Първо искам да благодаря на Иваца за всичко, което направи за групата. Както казах пред някои медии, той получи тежка травма на ръката, която не му позволява да свири пълноценно. Самият той пожела да бъде заменен. Новият ни басист се казва Владо ("Балканджи") и му предстои доста работа. Няма какво
да разказвам, той преди всичко е голям фен на Ь и това му помага да е на необходимото ниво :)
Има ли българска музика (от какъвто и да е жанр) на световно ниво?
Този въпрос задавам отдавна на хората и със съжаление откривам, че чуждата музика е замъглила разсъдъка им.
Допълнително ги обърква и това, че на Запад наричат музиаклното изкуство "шоу-бизнес", което на наша почва
е някаква гротескна комбинация - та оттам идва по-скоро отрицанието. Както и да е, ако имаш предвид виталността, красотата на бг- музиката, идейността, аранжименти и изпълнение - да, има. В смисъл, че аз се кефя повече на наши банди, в сравнение с подобни в чужбина - музиката на "Ахат", "Нова Генерация", "Ревю", "Ера"... и още много, е не-по-лоша от Западни аналози.В джаза - Милчо Левиев е гигант! В операта - прекрасни изпълнители! Има...."ама ..."
Какво е отношението ви към интернет като средство за разпространение на музика (легално или не) и влиянието на този фактор върху музикантите, музиката и феновете?
Нетът е нещо, без което вече не можем. Една огромна база данни, която все още е в безпорядък откъм юридически норми.
Колкото и да е неприятно, това ощетява авторството, не само в музикалния бранш. Някакси е... неизбежно. Въпрос на чест
е обаче да си купиш оригиналният продукт - не само заради качеството, но и с това подкрепяш любимата банда. Как подхождам аз: mp3 и подобните нему формати ползвам като информативни записи - просто да разбера за какво става дума; ако ме "грабне" - веднага си купувам диска. Все едно влизаш в магазина, слагаш слушалките и пускаш някоя тава - да добиеш представа; ако не ти хареса - не купуваш. В нашия случай (Линча живее в Бирмингам) е много удобно - чрез нета си раменяме тракове и по този начин виртуално "свирим" заедно. След като всичко е уточнено, Орлин идва и записваме в студио... удобно е, нали ? Така че моето отношение е положително.
Благодаря ви за това интервю :)
Stay metal
 
Въпросите зададе Гергана Стойчева


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *