Легендарната джаз дива Даян Шур за първи път в България в края на седмицата

|
Носителката на две награди Грами и номинирана още три пъти за престижното отличие Даян Шур пристига на 15 ноември в София, за да ни потопи в магията на стилния джаз със своя нежен глас. Безспорно най-добрата американска джаз вокалистка и пианистка на нашето съвремие ще изнесе първия си концерт в България от 19:30 часа в зала „България”.
Музикалният празник е част от фестивала „София джаз пик”, организиран от „Кантус фирмус” и Джаз ФМ радио.

Даян Шур се радва на уважението на критиката и на обичта на публиката. Четири нейни албума са били на челно място в класацията за джаз на „Билборд”, а в първата десетка попадат общо 12 нейни диска. Останала незряща от раждането си, певицата записва още от 1971 г. - тогава тя е на 18 години, като първата й плоча е издадена от престижния лейбъл „Decca”. Популярността й обаче набира сила, когато през 1979 г. легендарният Стан Гец е впечатлен от изпълнението й на джаз фестивала в Монтерей и я кани за участие на концерт в Белия дом през 1982 г.
Първият албум на Даян Шур излиза през 1984 г. и е озаглавен „Deedles” – както галено я наричат любимите й хора. Години по-късно, през 1987 г., Първата дама на Съединените щати Нанси Рейгън кани певицата за още един концерт в Белия дом, заедно с оркестъра на Каунт Бейзи. Когато записът излиза на диск, той й носи втората награда Грами, а в класацията на „Билборд” се задържа на първо място 33 седмици.
През кариерата си Даян Шур работи и с Би Би Кинг, Рей Чарлз, Стиви Уондър, Куинси Джоунс, Дизи Гилеспи, Мейнард Фъргюсън... В музикалната история остава и концертът й в „Карнеги хол”.

Най-новият албум на Даян Шур излиза през 2008 г. Той е със заглавието „Some Other Time” и е посветен на майка й, която първа й разкрива прелестта на пеенето. Албумът е записан с някои от най-добрите студийни музиканти: Дан Балмър (китара), Скот Стийд (бас), Реджи Джексън (ударни). Това е и триото, с което ще я посрещнем в България.

Билетите са в продажба на касата на „Кантус фирмус” в зала „България” и в интернет от www.ticketsbg.com, на цени от 30, 40, 50, 60 и 70 лева.
 

По материали на Джаз ФМКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *