Легендите на българския хард рок с грандиозен концерт пред рехава публика

|
Трите емблематични за българския хард и хеви звук групи – “Конкурент”, “Ера” и “Ахат” – се събраха за юбилеен концерт в зала “Универсиада”, наречен “20 години по-късно”.
Около 1000 рокаджии, уважили събитието, получиха близо 3-часов спектакъл, гарниран със зрелищни пиротехники и специални ефекти.
Вечерта бе открита от “Конкурент”. Те започнаха с едноименния си вечен хит, след което направиха кратка разходка из творчеството си, наблягайки предимно на баладите и мелодичните парчета. По време на изпълнението им вокалистът Емо Анчев смени три тоалета, а на сцената се качиха две очарователни беквокалистки и допълнителна брас-секция. Нетърпимата задуха в залата и комерсиалният уклон на композициите държеше феновете в инертно и донякъде апатично състояние, но всичко се промени, когато пред лъчите на прожекторите излязоха момчетата от “Ера”, предвождани от оригиналния им певец и китарист Любо Малковски – култова за БГ-рок сцената фигура, “виновна” за раждането на още една емблематична за страната ни формация – бандата “Ер малък”. Щом началните акорди на химна “Градът” процепиха задушното пространство, атмосферата в залата сякаш се нагнети от злокобния саунд на групата, съчетаващ по изумителен начин мрачната пауър и траш-агресия с някаква затрогваща, балканска елегичност.
Ера. Снимка © Гергана СтойчеваНа песента “Suicide” микрофонът бе поет от Димитър Ковачев “Фънки” (понастоящем шеф на “СМЕ”), който поема фронтменския пост в бандата след раздялата с незаменимия Малковски.
Изпълнението на “Ера” бе най-кратко като времетраене, ала най-наситено като присъствие; пред него сякаш бледнееха дори винаги перфектните “Ахат”, но да не забравяме, че през последните години имахме доста възможности да гледаме на живо Звезди и компания, докато “Ера” се събират за първи път в този състав. “Кралят рок”, “Брадвата”, “Огнени души”, “Земя на слепци”, “Девиз”, “Амбиция”, “Походът” и христоматийната “Черна овца” – това са само част от златните за българския хеви метъл парчета, с които ни зарадва дружинката на Денис Ризов. Душният зной не попречи ни най-малко на певеца Звездомир Керемидчиев да демонстрира за пореден път изумителните си гласови данни, а публиката му пригласяше неуморимо на всеки ред. Както самият той сподели специално за нас, в момента “Ахат” подготвят бъдещия си, трети поред в дискографията им албум, чиято поява се чака с огромен интерес от страна на българското рок-общество.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *