“Легендите” на Кольо Герджиков е равна на Стайнбековата “На изток от рая”

|
На 18 април на тиха сбирка с препълнена Огледална зала в Добрич бе представена новата, четвърта поред, книга на Кольо Герджиков "Легендите на Росеново".
Краеведът Мария Паскалева, която прочете слово, изтъкна като най-основно достойнство изявата в нея на автора освен като словоплетец и чудесен познавач на езика ни, и като изследвач и тълкувател на историята на Добруджа.
Поетично краеведските описания, както ги нарече пък представящата книгата Рада Въртунинска, разказват и за животни (с удивително познавачество), и за Чифлика - като символ на патриархалното, но и център на духовния живот на селото, споменават се известни имена като Атанас Попов - основателят на добричкия театър, художникът Никола Тахтунов и др., присъства връщането на Южна Добруджа през 1940 г. с парадното отсичане на траурната лента от водача на войските - символ на края на мракобесието. Засегнат е дори пролемът впоследствие на хилядите преселци - описан с вникване в наблюдението, красиви са описанията на всички сезони, похвали още съдържанието на книгата Рада Въртунинска, но не си и спести мека забележка, че диамантът не е добре шлифован и тук-таме има още шлака върху блясъка. Това предстои да открие всеки читател за себе си.
Мария Паскалева бе още по-възторжена и развълнувана. Тя сравни Кольо Герджиков и "легендите" му с Джон Стайнбек и "На изток от рая" и каза, че ако не признаваме авторите си и произведенията им, то е само от нихилизъм. Книгата е събитие, изпълнено с легенди, вярвания на народа ни, обичаи и красиви гледки, пропита с много любов към родното, каза тя.
Кольо Герджиков ще бъде цялостно представен скоро във Варна пред Клуба на офицерите творци, които и сега бяха дошли да го поздравят за излизането на книгата му "Легендите на Росеново".
 

Dobrich.comКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *