“Лейди Зи” тръгна от Бургас

|
Режисьорът Георги Дюлгеров направи поклон пред публиката в родния си град Бургас и в прекия, и в преносния смисъл като представи пред нея на 18 ноември най-новия си игрален филм “Лейди Зи”.
Големият режисьор доказа за пореден път, че е майстор, който умее да разказва просто и в същото време потресаващо на езика на киното.
Дюлгеров е съсценарист на филма, заедно с Марин Дамянов. Сюжетът на “Лейди Зи” е най-обикновен – животът на децата и младите в нашенските сиропиталища. До болка, до истинска болка познато. И въпреки това, доколкото всяка съдба е единствена и неповторима, съдбите на всеки от героите утрояват неговата (на филма) неповторимост. Сурово всекидневие, огрубено преди всичко от липсата на любов. И липсата на любов, поради същото това ожесточено всекидневие. Омагьосан кръг, в който всеки от тримата главни герои (Павел, Анелия и циганина Лечо - актьорът Иван Бърнев и непрофесионалистите Анелия Гърбова и Павел Паскалев) търси свой път в безпътието на днешното време. Павел и Анелия са израсли в социални домове. Момчето и днес продължава да живее в “своя” дом в Провадия.
От правдиво по-правдиво звучи в този контекст филмът. Георги Дюлгеров като никой друг знае мярката. Той не разказва, а показва – пестеливо и спотаено нежно. Насилието дори тук не е брутално. То е тихо, някак всекидневно и може би поради тази причина злото изглежда неизкоренимо. И въпреки него, а може би по някаква странна вътрешна логика точно поради него, героите на този филм му противостоят с най-беззащитното и едновременно с най-спасителното, което в своята нищета се оказва, че притежават: способността да обичат.
На бургаската премиера освен режисьорът присъстваха Анелия Гърбова и Павел Паскалев, а публиката горещо ги аплодира. Част от възнаграждението, което ще получи за участието си във филма, Павел ще инвестира в нещо, което смята че ще го направи гражданин на света – изучаването на английски език. Анелия получи от режисьора мечтан пръстен, обещан й преди представянето на фестивала в Сараево, ако спечели наградата за женска роля. Става така, че филмът получава Голямата награда, но на кинофестивала във Варна Гърбова наистина получи приза за най-добро изпълнение.
Последва и наградата за най-добър филм на международния кинофестивал в Монреал New Montreal Film Fest. След като получи международно признание, “Лейди Зи” очаква признанието и на родната публика. Филмът се прожектира до 1 декември в бургаското кино “Тракия”.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *