Леонардо да Винчи гони сериен убиец в зашеметяващ френски трилър

|
Първокласен трилър с действие, развиващо се през XVI век в Рим – това е романът „Леонардо и седемте престъпления в Рим”, разгърнат от френския автор Гийом Прево като напрегнато, но увлекателно криминале за средновековна Европа.

В началото на XVI в. Вечният град осъмва в кръв, след като обезглавен мъжки труп е намерен на конната статуя, увенчаваща колоната на император Марк Аврелий. Кървавият надпис в основата гласи: „Който съгрешава...“. Скоро след това мъртвото тяло на шейсетгодишен старец, вързан за стълба, подпряна на колоната на Фока на Форума, се превръща в продължение на това престъпление, завършващо фразата с думите: „Бог го наказва!“ Тези две убийства разтрисат силно Рим, тъй като убиецът отправя предизвикателство към града, към папата, към християнството и дори към самия Бог. По същото време Леонардо да Винчи пребивава във Ватикана, правейки своите изследвания върху анатомията. Оказва се, че единственият, който е способен да разкрие тези престъпления и да разобличи убиеца, е не друг, а именно да Винчи. Като всеки герой, Леонардо си има и своя верен помощник в лицето на млад студент по медицина. Романът е поднесен по изключително увлекателен начин, заплитайки интригата с всяка следваща страница и достигайки бездиханно до неочакваната развръзка...

„Леонардо и седемте престъпления в Рим” е книгата, с която Гийом Прево дебютира през 2000 г. Романът се превръща в хит и претърпява няколко преиздания, а великолепно структурираното му и откровено „трилърово” повествование успява да му спечели бърза популярност из европейските книжарници. Преведен на всички големи световни езици, „Леонардо и седемте престъпления в Рим” най-сетне стъпва и на българския пазар – благодарение на ИК „Изток-Запад”. Авторът Гийом Прево е човек с биография, която е не по-малко любопитна от произведенията му: роден е през 1964 г. в Мадагаскар – в семейство на французи, работещи на острова по това време. Завършва изключително престижната „Екол Нормал” („Висше еталонно училище”) в Париж и работи като преподавател по история в парижка гимназия. Автор е на още няколко исторически трилъра, на една полицейска кримка и на научнофантастична трилогия за юноши. Въпреки своята ерудираност и безкрайно грабващ стил на писане, Прево е човек, който предпочита да остане в сянка. Интервютата, които е давал, се броят на пръсти. В едно от тях той казва, че в своите исторически трилъри винаги се е стремял да се придържа към тънкото острие на баланса между стриктната историческа достоверност и творческото въображение.

Точно такъв е „Леонардо и седемте престъпления в Рим” – действието се разгръща в много динамично време на големи промени в живота и настроенията на хората. Именно в тази турбулентна и наситена с автентичност и детайли среда героят Леонардо разкрива престъпления, пряко свързани с новия и обсебващ дух на епохата, с преоткриването на античната древност, с нейната артистична свобода, гражданска еманципация на личността... и човешка мярка за всичко.
 

По материали на "Изток-Запад"Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *