Лесно ли е да си Татяна Лолова?

|
...както реторично се запита и Кольо Вандов на премиерата на новото издание на книгата на Татяна Лолова "½ живот", на 3 февруари в Сатирата. Не е лесно - сам може да си отговори всеки, който прочете тази автобиографична изповед, записана съвместно с Георги Каприев през 1996 г., и допълнена с нов текст и нови илюстрации в настоящото, четвърто издание. От предишните, три издания, са продадени общо над 4000 екземпляра за 7 години. Както сподели издателят Любен Козарев, дори от настоящето се налагат вече допечатки, въпреки скорошната му поява на пазара.
Какво прави една книга толкова търсена? Пак реторичен въпрос, реторичен за тези, които обичаме актрисата Татяна Лолова, реторичен за тези, които сме я виждали на сцената, за тези, които и снощи, на премиерата на книгата й, я видяхме отново като прекрасно актрисище. Както Кольо Вандов сподели "Татяна Лолова не само проповядва любовта към хората, тя я изповядва". И тази любов от нея към хората се връща умножена многократно като любов към самата нея. Любимата актриса излъчва винаги ведрина, надежда, утеха, във всичките си роли тя е прекрасна.
В препълнената Камерна зала "Методи Андонов" на Сатиричния театър журналистите задаваха на Татяна Лолова основно въпроса "Защо ½ живот?". А в самата книга има много отговори на този въпрос:
...
½, защото не успях да вместя толкова съкровени мисли и обични хора. Хора, които са се мъчили да ме правят актриса и човек, които са ми давали от времето си, от нежността си и от знанията си.
...
½, защото всичко, което имам в мен, е придобито с много нямане.
...
½, защото когато хората трудно си купуват хляб, очите им се премрежват и нямат сила да четат дори интимните потайности на една известна артистка, която при това няма подкрепата нито на едните, нито на другите, защото не иска да се дели нито към едните, нито към другите, защото иска да е за всички, които живеят в България.
...
Надявам се да Ви бъде от малко полза и за малка разтуха това четиво, в което се открехвам духовно и физически аз, която през целия си живот съм се мъчила да бъда сдържана и потайна.
 
Книгата може да закупите от виртуална книжарница Books.bg.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *