Лидерът днес е лидер в сянка

|
Интелигентно написаната и лесно приложима на практика теория на Дейвид Рок за новият тип лидер – „скритият” – е основната тема в една от последните книги на автора, „Лидерът в сянка” (ИК „Изток-Запад”). В интересното и полезно четиво са описани шест стъпки, с които всеки мениджър може да отключи потенциала на своите служители.

Много ръководители на големи компании, на отдели и на различни ресори днес се сблъскват с липсата на мотивация у подчинените им хора. Персоналът в много от случаите не върши работата си както трябва, защото няма нужната мотивация да го прави или защото не се чувства достатъчно оценен. Изтъкнатият и световноизвестен бизнес журналист Дейвид Рок разрешава този фундаментален за ръководителите проблем в една от последните си книги „Лидерът в сянка”. Тя описва един изцяло нов подход в поведението на ръководителя и е насочена към много заети мениджъри и хора с високи длъжности, които искат да подобрят работата на служителите си и са готови да опитат нещо ново. Именно новото е това, което авторът нарича „лидерство в сянка”. Рок смята, че лидерите в сянка са майсторите, които ще извадят на бял свят най-доброто от хората, които работят за тях. Те са тези, които трябва да подобрят начина на мислене на своите служители, като подобрят буквално начина, по който техните умове обработват информацията, без да казват на никого какво да направи.

Лидерът в сянка” не е академична теория. Тя е практическо ръководство от шест стъпки за един нов метод на провеждане на разговори, базиран върху последните открития за начина, по който функционира човешкият мозък. Книгата е посветена на новия начин на мислене, на новия начин на слушане, на новия начин на говорене, на новия подход към всеки разговор, който лидерът трябва да провежда със своя екип. Тези новости Дейвид Рок ни разкрива в шестте стъпки, които всеки ръководител трябва да следва, за да мотивира своя персонал и да постигне желаните резултати.

Четивото е подходящо и за директори, които желаят да бъдат по-ефективни, вдъхновявайки мислене на високи обороти в своя ръководен екип, но имат възможност да разговарят с тях само по няколко минути в седмицата. Книгата е за ръководителите, които желаят да накарат своя мениджър да планира по-ефективно общата работа, но не знаят как да го направят. Тя е за мениджърите, които искат да вдъхнат ентусиазъм на хората в отдела по продажбите, но не са сигурни как да го направят. „Лидерът в сянка” е също и за специалистите в отдел човешки ресурси, които са готови да поемат курса към промяна в културата на цялата организация.

*

Вместо да казвате на хората какво да правят, помогнете им да мислят по-добре! Дейвид Рок
 

По материали на "Изток-Запад"Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *