Лили Шопова – 55 години на сцена и над 10 000 представления

|
Когато кажем осемдесет години житейски път, това буди уважение. Когато кажем, че петдесет и пет от тези осемдесет години са преминали на сцената това буди възхита и преклонение. И когато добавим десет хиляди срещи с публиката всичко това се събира в една едничка дума Шопова, неувяхващата Лиляна Шопова.
Много са думите, с които примата на българското художествено слово би могла да бъде наречена. И все пак те някак си губят смисъл, когато трябва да категоризираш и определиш, творец от ранга на Лиляна Шопова. Защото самата тя е над всяко хвалебствие, извисена в творческата си и духовна същност, дотолкова, че аз лично не бих могъл да намеря точната дума с която да представя актрисата.
Лиляна Шопова извървява своя творчески път (и все още върви по него) с високо вдигната глава и вяра в нещо изключително, което както всяко изключително нещо е недотам признато и оценено. Рецитаторското изкуство е трудно и коварно. Сам си на сцената, няма кой да покрие грешката ти, ако я допуснеш и трябва да имаш необикновена ораторска сила, за да грабнеш, да завладееш публиката, както по между впрочем винаги го е правилата невероятната Лили Шопова.
Лиляна Шопова е една от най-емблематичните фигури в новата ни културна история и по-тясно свързана с театъра на художественото слово. През годините поставя и играе спектакли във Франция, Австрия, Великобритания, както разбира се и на титулярната й българска театрална сцена.
В периода 1948-1953 година, актрисата играе в народния театър “Иван Вазов”. След това в годините между 1953-1958 година, изнася представления пред русенската културна общественост в бившето вече здание, на драматичен театър “Сава Огнянов”.
След 1958 година се отдава изцяло на рецитаторското изкуство и изиграва най-силните си и запомнящи се роли в редица представления на наша и чужда сцена. Редакционния екип на най-голямото културно, информационно, електронно издание в България “Словеса”, любезно предоставя на своите читатели всички представления през годините на актрисата:
 
1958 Стефан Цвайг
Писмо на една непозната
 
1961 Виктор Юго
Човекът, който се смее
 
1963 Блага Димитрова
Георги Димитров
 
1964 Зофия Посмиш
Пасажерката
 
1965 Николай Лилиев
Лунна пътека
 
1966 Херман Зудерман
Котешка Пътека
 
1967 Виктор Юго
Френска музика и поезия
 
1968 Стефан Продев
Дъщери на революцията
 
1969 Георги Карастоянов
Любовта на Юлия Вревская
 
1970 Ерих Мария Ремарк
Триумфалната арка
 
1972 Стефан Продев
Разказът на палача
 
1973 Конрад Хемерлинг
Човекът, който се наричаше Шекспир
 
1974 Александър Костов
Словакия древна и вечна
 
1975 Стефан Продев
Върхове и бездни
 
1977 Жоржи Амаду
Мъртво море
 
1977 Анна Ненова
Сърцето няма бръчки
 
1978 Блага Димитрова
Отклонение
 
1979 Стефан Продев
Двете дами
 
1983 Стефан Продев
Двете дами - на френски език
 
В периода 1983-2004 Лиляна Шопова поставя и изиграва следните представления:
 
Георги Марков
Осъден на живот
 
Николай Боздуганов
Молитви, казани на глас
 
Йонка Христова
Носталгия
 
Блага Димитрова
На заден ход, Българийо!
 
Кръстина Филипова
Ледени огньове
 
Аня Шлютер
Когато минаваш през огъня
 
Иванка Павлова
Градините на сърцето
 
Драгомир Петров
Харман на ветровете
 
02.11.04 г.
Звезда Илиева
Гора от борове е моят храм
 
Всички роли на актрисата са белязани от нейната изключителна дарба да омая публиката, да я погледне в очите, докосвайки я не физически, а с думите. Думи изказани с чувство.
Обръщам внимание на три от всички горепосочени роли и представления, които смятам за интересно, читателят да научи и на които спокойно можа да се погледне, като програмни за цялостното й творчество.
 
Това са:
 
Писмо на една непозната / Стефан Цвайг (1958)
Това е дебютното представление на актрисата. Посрещната в онези години с интерес от културната ни общественост. Изиграно е над 900 пъти. Една от най-запомнящите се и силни роли на Лиляна Шопова
 
Двете дами / Стефан Продев (1979; 1983)
Всеизвестен е факта, че Стефан Продев е любимия драматург на актрисата.
Показват го петте представления поставени от Лили Шопова през годините.
И все пак от тези пет, впечатление прави едно – “Двете дами”.
“Двете дами” е белязано от шумен успех, както на българска, така и на френска сцена.
През 1983 г. Лиляна Шопова представя представлението във Франция (нейна отколешна мечта) и пожънва невероятен успех, в не малка степен поради факта, че то е на… френски език!
 
И разбира се Мъртво море на големия Жоржи Амаду (1977)
За успеваемостта на представлението ще е признак на ниска култура и неуважение, ако тръгнем да говорим. Ясно е. По-скоро искам да ви обърна внимание, драги читатели, на неговата предистория. Всичко започва с едно писмо на Лили Шопова до Жоржи Амаду, в което тя му изразява преклонението си и прави предложение, да постави пред българска публика, нашумялата по онова време “Мъртво море”. Жоржи Амаду отговаря седмица по-късно, като от своя страна изразява възхищението си и подава ръка за съвместна творческа работа. С писмото са изпратени и различни материали, сред които и аудио запис на “Мъртво море”.
 
След като Лиляна Шопова представя творчеството си пред френската публика, тя е сравнена с Едит Пиаф, като се казват следните думи:
“Едната пее, другата рецитира, но и двете свещенодействат пред олтара на изкуството”.
 
За Лили Шопова са казани още думите:
“Носи дързост и вяра в себе си и начинанията й са осмислени, от един голям, искрен патриотичен порив”.
 
На 11.11.04 г. в музикален център “Борис Христов” се проведе рецитал на Лиляна Шопова с наименование “Сцената-клада” с участие на майстори на художественото слово.
 
Вечерта беше открита от нестихващите аплауси на публиката при появата на актрисата и закрита по същия начин.
 
Пред публиката различни, периоди, мотиви, писма и др. от житейския и творчески път на Лили, представиха приятели, колеги и поклонници на актрисата. Вечерта беше запомняща се, с перфектна организация и завърши с рецитал на самата Лиляна Шопова. Зад пияното в този миг партнираше, голямата наша пианистка проф. Милена Моллова.
 
И ето част от един рецитал, която като че ли е най-програмна, за човешката и творческа същност на Лиляна Шопова:
 
… да политна към света
и да превърна сълзите в
усмивки, Злото в доброта
и хората в човеци…


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *