Лисабон живее във фадото на Мизия

|
Българската публика има възможността все по-често да се докосва до уникалната музика на Португалия, наречена фадо. След концерти на звезди като Дулсе Понтеш и Мариза, чухме и друга дива на фадото - Мизия.
Тя дойде в студената ноемврийска вечер, за да стопли сърцата и душите на всички, изпълнили зала "България", със своята интерпретация на класически фадо песни. Последният проект на певицата "Lisboarium" е един сън, едно мечтание за Лисабон, неговите хора, квартали, история и музика. Мизия изпълни много песни от този албум, като за всяка обясняваше предварително за какво се пее в нея. Класическите фадо мелодии се изпълняват с текстове на различни поети, като това какъв стих ще се подбере, зависи изцяло от певеца или певицата. Мизия разказваше за поетите, чиито творби е използвала и изрази радостта си, че почти никой от големите португалски поети не е отказвал на молбата й да предостави или напише стих за фадо, което тя иска да изпълни. Чухме думи на Вашко Граца Маура, Лидия Жорже, Марио Клаудио, Жозе Сарамаго, Агостина Беса-Луш, Пауло Жозе Миранда, Жозе Луш Пексото и Фернандо Песоа.
С фадото и поезията Мизия разказа за тъгата, за радостта от живота, за улиците на Лисабон, за нощите над един от прочутите му квартали, възпяван много с фадо от 60-те години. Тя поздрави малкото португалци в залата със специална песен, говореща за "saudade" - особено чувство, особена тъга, означаваща - според нейните думи - присъствието на отсъствие, чувство, което португалците смятат способни да изпитват единствено те.
Музикантите на Мизия - Хосе Нето, Карлос Мануел Проенча и Луиш Куня - извириха и друг вид традиционна за Лисабон музика, която - както разказа певицата - не е особен популярна извън Португалия и се изпълнява подобно на марш по време на празненствата и парада по "Авенида либердаде".
Повече от час и половина след началото - време, изтекло наистина като на сън, Мизия благодари сърдечно на публиката за вниманието към музиката й и за чудесния концерт, който се случи в зала "България". Сред песните от биса бе и "Lagrima" на Амалия Родригеш - фадо емблемата на Португалия. Това е песента, поясни Мизия, станала причина да превърне фадото в свой начин на живот.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *