Литературен сериал – Епизод I: Черен “Гологан” не се губи

|
Денят е 10 юли, часът е 19:00. В Червената къща на ул. „Любен Каравелов“ 15 са се събрали множество хора за поредното културно събитие в столицата. Група Гологан представя своя пърформанс „В безтегловност“.
Това е една спонтанно създадена група, състояща се от трима български поети-музиканти и една американка, певица. Петър Чухов свири на китара, Иван Христов - на кавал, Емануил А. Видински - на тарамбука и китара, а Анджела Родел - пее, и то на български, с прекрасен глас. Комбинацията от всичко това, съчетано с поезията и прозата на творците, успя да достигне до публиката по запомнящ се начин. Жанрът им е етнорок, както го определи и Георги Господинов, който откри вечерта. Ала това нямаше особено значение, защото залата беше омагьосана от младите музиканти. А те са заедно отскоро - събират се да свирят едва от началото на тази година, като първата им проява се състоя в средата на май. Нямат издаден албум, не са стъпвали на концертна сцена, нямат и име. Гологан бе току-що измислено като работно име на формацията, ала то пасва идеално на същността и смисъла на това, което правят. Както различен е гологанът (та не се губи), така и групата силно се отличава от онова, което ни показва родната музикална индустрия и сцена. В тях има нещо ново и завладяващо, нещо, което кара дори и скептика да повярва в силата на музиката и нейното съвършенство. Защото музиката им някак влиза под кожата и сякаш буди заспала памет за хармония. „Идеята ми за подобни вечери е да се покаже как поезията може да премине в музика“ - говори Иван Христов. И наистина! Съчетанието на музика и слово, вплитането (и заплитането) на етно и рок елементи придават обаяние на това, което видяхме тази вечер в Червената къща.
„В безтегловност“ е една от многото вечери, включени в проекта на Георги Господинов и приятели с название „Литературен сериал“. Продълженията му, или по-скоро „останалите епизоди“, ще се провеждат до края на лятото и през есента в София и Пловдив.
 

Иван Христов. Снимка © Мартин МитовГрупата Гологан. Снимка © Мартин Митов
Групата Гологан. Снимка © Мартин МитовПетър Чухов. Снимка © Мартин Митов
Групата Гологан. Снимка © Мартин МитовИван Христов и Анджела Родел. Снимка © Мартин Митов


 

Автор: Тея СугареваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *