Литературният конкурс “Петя Дубарова” излъчи победители

|
На 16 май в Художествена галерия „Петко Задгорски” (гр. Бургас) бяха излъчени победителите в тазгодишния Национален литературен конкурс “Петя Дубарова”.
В двата раздела на конкурса - за поезия и проза участваха общо 155 млади автори от цялата страна.
Журито в състав Тома Бинчев – председател и членове Христин Димитрова, Патриция Николова, Стоянка Грудова и Иван Ненков са имали нелеката задача да отделят най-доброто от изпратените творби. Конкурсът е анонимен и това предполага обективност при определяне на наградите.
Голямата награда, пластичен знак “Полет” – дело на художника Ненчо Русев, диплом и парична сума бе връчена на Димитър Добриков – 17-годишен от Пазарджик за разказа му “Безплодни надежди”.
Първа награда за поезия бе връчена на Мария Рангелова – 16- годишна от Пловдив за стихотворението й “Гълъбът на мама”.
Първа награда за проза отнесе Ели Зарева – 18-годишна от София.
С втора и трета награда за поезия бяха отличени Ася Владимирова от Перник и Петя Косева от Шумен.
При прозата с втора и трета награда си тръгнаха Явор Попов от Русе и Иво Темелков от Бургас.
За най-добро бургаско дарование - участник в конкурса - бе обявен Иво Темелков. Той бе награден от евродепутата Маруся Любчева с парична награда.
Поощрителни награди за поезия получиха Анита Желева от Бургас (тя отнесе и специалната награда на Регионалната библиотека “П.К.Яворов”).
Екатерина Карабашева от София, Теодора Пенева от Сливен, Георги Георгиев от Варна, Нели Иванова от Плевен и Нели Пенева бяха също сред отличените.
Организаторите връчиха и пет поощрителни награди за проза – на Нели Пенева от Стара Загора, Нели Жечева от Бургас, Веселин Кискинов от Сливен, Мила Божкова от Варна и Милеслава Богданова от Гоце Делчев.
Специални награди бяха връчени от Съюза на журналистите – група Бургас, от редакцията на вестник “24 часа” и от Регионалния инспекторат.
Председателят на журито Това Бинчев се обърна към публиката с думите, че тези момичета и момчета са родени след 1989 година. Те живеят в друго време и не носят спомените от миналото. Те са непредубедени, поезията им е изтънчена и зряла, а прозата им разкрива една богата душевност. Те просто доказват, че за пишещия времето не е бариера.
Стефан Лалчев, участникът в първия “Musik idol”, поздрави публиката и гостите на вечерта.
Отличените творби бяха издадени в сборника “Петя - пристан зелен” от бургаското издателство “Либра Скорп”. Творбите ще бъдат публикувани на страниците на списание “Родна реч”.
Литературният конкурс на името на Петя Дубарова се провежда от 1984 година. От 2002 г. той е съпътстван от уъркшоп с гостуващи съвременни автори. Тази година той ще е на тема „Теория и практика на художествения превод”. Освен да срещне млади с утвърдени автори, уъркшопът ще има за цел да повиши компетентността на ученици от езиковите гимназии в областта на художествения превод.
Организатори на проявите са Община Бургас, Дом-музей “Петя Дубарова” и списание “Родна реч”.
 

Соня КехлибареваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *