Литературни дни в Дома на хумора и сатирата в Габрово

|
На 23 и 24 февруари Домът на хумора и сатирата в Габрово ще бъде домакин на две срещи с колоритни интелектуалци, представящи свои сатирични и хумористични творби, издадени от ИК „Жанет-45”.
Идеята за показването на хумористичната продукция на издателството именно в столицата на хумора принадлежи на неговия собственик – г-жа Божана Апостолова.
На 23 февруари литературният критик Йордан Евтимов и актьорът Веселин Мезеклиев ще представят романа на Калин Илиев „Последният пощальон”. Това ще бъде и неговата премиера в родния град на автора.
Калин Илиев е роден в Габрово през 1956 г. Завършил е специалност „Българска филология” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и първото му работно място е Домът на хумора и сатирата. С това време са свързани и началните му стъпки в литературното поприще, както и спечелената първа национална награда за пиеса на младежка тема.
Калин Илиев е автор на приказки за деца и възрастни, пиеси за драматичен и куклен театър: „Ключът”, „Приказка за края”, „Приказка за обърканото царство”, „Пикльото” и „Една конска сила”, поставени на сцените на Театър на Българската армия, Театър ”София”, Драматичен театър „Н.О.Масалитинов” – Пловдив, Драматичен театър „Сава Отнянов” – Русе, Централен куклен театър – София, Драматичен театър „Рачо Стоянов” – Габрово, Българска национална телевизия и други.
В момента в София се играят две негови пиеси: „Приказка за обърканото царство” в Централен куклен театър и „Една конска сила” в „Театър София”.
Негови произведения са реализирани в редица чужди страни – Германия, Румъния, Македония, Словения, Словакия, Украйна, Австрия. Носител е на национални и международни отличия за драматургия.
„Последният пощальон” е първият роман на автора и бележи своебразен връх в досегашното му развитие. Повествованието поддържа любопитството на читателя до края с типичните за плутовските романи премеждия по пътя. Тази ярка, модерна приказка се поглъща наведнъж, защото е сладкодумно разказана и увличаща, със запомнящи се образи и едно светло послание, така необходимо на днешния човек. „Последният пощальон” е спечелил конкурс на Националния център за книгата и е издаден от „Фондация за българска литература” и Издателска къща „Жанет- 45”.
 
По време на втората литературна вечер на 24 февруари ще бъдат представени:
- Васил Сотиров и книгата му “Душата на компанията”;
- Виктор Самуилов и книгите му “Опако дете” и “Ние, мушмороците”;
- Здравко Попов и сборника му “Среща преди потопа”;
- Петър Софрониев и книгата му “Посока Запад”.
Домакините ще направят творчески портрети на авторите, а самите автори ще запознаят публиката със своите произведения и с удоволствие ще раздадат автографи на многобройните си почитатели.
Входът за литературните вечери е свободен за всички любители на словото от 5 до 105 години, които искат да заредят поизтощените си от всекидневието акумулатори с мъдрост, смях и остроумие.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *