Литературни дни Южна пролет 2006 в Хасково

|
За 34-ти път се проведоха литературните дни и Националния литературен конкурс за дебютна литература "Южна пролет", Хасково 2006. На 26, 27 и 28 април 2006 г. Хасково бе домакин на младите автори, издали първа книга през изминалата година, и на всички, повлияни от магията "Южна пролет".
Официално литературните дни откри кмета на Община Хасково инж. Георги Иванов на площада пред Драматично-куклен театър "Иван Димов". Звучаха музика от духовия оркестър на града и песни от хор "Родна песен". "Хасково е домакин на вечния творчески кипеж и откривателството на младите автори, а конкурсът "Южна пролет" има призната трайна следа и запазена духовна територия в литературния и културния живот на България" - каза кметът инж. Иванов. Огънят на литературните дни запали миналогодишния носител на "Пегас" за поезия Мирослав Бърдаров. След известни технически проблеми по запалването, огънят все пак лумна и горя и през всичките празнични дни. Откриването продължи в театъра с етюди, пресъздадени от група млади актьори. Кметът на Община Хасково инж. Георги Иванов представи авторитетното жури, оценявало дебютните книги. Председател на журито е ректора на СУ "Св. Кл. Охридски" проф. Боян Биолчев, а членове са проф. дфн Валери Стефанов - литературовед, писател, Димитър Томов - писател, директор на Университетско издателство, Миглена Лилова - поетеса, Мирела Иванова - поетеса, Ели Видева - председател на Клуба на дейците на културата в Хасково и Иван Митев. Проф. Биолчев изрази задоволството си, че община Хасково е успяла да се пребори, да организира и да осъществи за пореден път "Южна пролет", без да има два конкурса, както беше миналата година. "Хасково е крайъгълният камък на литературата и той трябва да си тежи на мястото, а именно тук е родното място на "Южна пролет" - бяха думите на проф. Биолчев.
Тържественото откриване на литературните дни продължи с лауреатска вечер на поета Румен Денев, носител на "Пегас" за 1987 г. За съжаление самият той не присъстваше на нея - както се оказа впоследствие, поради транспортни затруднения. Стихове на Румен Денев четоха млади актьри от театъра.
Вечерта продължи в Клуба на дейците на културата, където бяха представени тазгодишните дебютанти. Тези от тях, които бяха дошли още първата вечер, имаха възможност да прочетат свои произведения от първите си книги, а публиката още тогава избра своите фаворити.
 
Вторият ден, 27 април, започна със запознаване на дебютантите с град Хасково. Те посетиха Историческия музей в града, гроба и родната къща на поета Иван Николов в с. Горски извор.
Следобед в зала "Хасково" се проведе дискусия на тема "Съвременна българска литература". Дискусията води проф. дфн Валери Стефанов, декан на Факултет по славянски филологии в Софийски университет. Присъстваха и останалите членове на авторитетното жури. Дискусията беше вяла, имаше малко включвания от публиката, които се интересуваха предимно от присъстващите в учебниците текстове, от книгата като продукт, на който му липсва реклама и бяха много малко съществените изказвания по темата. Основно запомних думите на проф. Стефанов, че в последните години липсва каквато и да е била критика за новите книги и най-вече отрицателна. темата за отсъстващата оперативна критика, която предишни години е била бурно дискутирана, този път на намери отклик и се ограничи до това изказване. Интересна беше спомената от директора на Университетско издателство Димитър Томов статистика, че през 2005 година в Националната библиотека има регистрирани 7500 нови книги, при 6500 през 2004 година и за сравнение - 6000 нови книги във Франция за 2005 г.
Културната програма продължи с откриване на изложна на Дружеството на хасковските художници в галерия "Кредо".
Голяма посещаемост имаше представянето в Драматично-куклен театър "Иван Димов" на книгите на проф. Марко Семов "Цената", "Очите", "Китай, какво си всъщност ти?" и "Писма до България". Представянето трябваше да води председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев, но, както беше изтъкнато по-рано през деня от проф. Боян Биолчев, поради неотложен ангажимент с Президента на България Георги Първанов, той не можа да присъства. Неговата роля взе Димитър Томов - Директор на Унивеситетско издателство. Актьорът Васил Михайлов прочете есе на проф. Семов, след което Димитър Томов разказа за четирите представяни книги. Думата беше дадена и на проф. Марков Семов, който също разказа за книгите си интересни и любопитни факти. В продължилото почти два часа представяне се включиха с въпроси и хора от публиката, на които проф. Семов отговаряше с готовност.
По традиция вечерта продължи в Клуба на дейците на културата, където имаше рецитал на местни творци, а след това лауреатска вечер на предишни носители на "Пегаса" - Мирослав Бърдаров, Емил Симеонов, Гриша Трифонов.
 
През третия ден от литературните дни "Южна пролет" дебютантите се срещнаха с ученици от елитните училища в града. Аз лично присъствах на срещата в Гимназията за изучване на чужди езици "Проф. д-р Асен Златаров". Организаторите бяха избрали най-голямата зала в училището, но и тя се оказа малка да побере желаещите да присъстват. Изключително приятно беше да се види този интерес към поезията от младите. Водещият на тази среща беше Инспекторът по литература в града. Той, заедно с директорката на училището, бяха избрали дебютантите още на рецитала им първата вечер - Димитър Краев (единственият, който не присъстваше от избраните), Петър Делчев, Яна Монева и ученичките от различни езикови гимназии от страната Свилена Матеева, Ева Пацовска и Василена Попова. Изключително раздвижено протече тази среща. Дебютантите четоха свои стихове, разговаряха с учениците, предизвикаха ги да прочетат и те свои произведения, ако пишат, и даже имаше престрашили се да си "признаят", че пишат поезия. Младите хора с нескрит интерес слушаха и аплодираха участниците в срещата.
Програмата продължи в ранния следобед в КДК с представяне на излезлия за първа година вестник "Южна пролет" и дискусия на тема "Настояще и бъдеще на литературни дни "Южна пролет". Макар че присъстващите не бяха много, дебатът този път беше доста оживен. Сред дебютантите имаше нодоволство от това, че е нямало доклад за техните книги. Подобен доклад, в който журито прави кратки рецензии за всички дебютни книги, не се прави втора поредна година. Недоволството беше продиктувано от това, че участниците няма как да разберат къде е тяхното място в литературата и сред останалите дебютанти, в каква посока да се развиват, какви са предимствата и недостатъците на първите им книги. Изтъкнат бе мотивът, че такъв доклад отсъства поради чувствителността на авторите и "скандалите, съзлите и недоволствата" от предишни години. Според линията, която настоящото жури следва, такива рецензии не трябвало да има. Всички присъстващи се съгласиха, че тяхната липса само ощетява авторите и предложиха практиката за докладите отново да бъде възстановена, както и да имат възможност за повече срещи с журито, каквито в момента почти отсъстват.
 
Кулминационният и най-очакван момент на литературните дни - награждаването на победителите - настъпи в Драматично-кукления театър "Иван Димов" на 28 април вечерта. Церемонията се проведе в при препълнен салон. Наградите бяха обявени и връчени от председателя на журито, проф. Боян Биолчев.
 
Авторитетното жури определи следните награди:
Званието "Лауреат" с връчване на бронзова статуетка "Пегас" и финансови награди по 1000 лв. получиха Красимира Джисова за стихосбирката "Абривиатурата" и Александър Шпатов за сборника с разкази "Бележки под линия".
 
Съпътстващите награди тази година бяха: награда на Първа инвестиционна банка на Айше Хаджиуршуд за стихосбирката “Легенда за късния ден”, Яна Монева със стихосбирката “Отвътре” получи приза на Тракийско дружество “Георги Сапунаров”, награда на Гражданско сдружение “Форум 7” получи Георги Савчев – автор на стихосбирката “Кристинa”. Наградата на Клуба на дейците на културата за творец от Хасково бе присъдена на Петър Ванчев за книгата “Временно безсмъртен”.
Носител на наградата “Александър Паскалев” за цялостно творчество стана Николай Христозов.
 
След официалното награждаване купонът продължи в Клуба на дейците на културата, където се усети истинският дух на "Южна пролет". Благодарение на инициативата на Петър Делчев дебютанти и други присъстващи творци рецитираха свои стихове - освен лауреатите, се включиха Павлина Йосева (една бъдеща дебютантка), която грабна публиката още с появата си и с първия изрецитиран куплет, Балчо Балчев, Гриша Трифонов, който изпя свои песни акапелно, местни творци и гости. Пак по инициатива на Петър Делчев дебютантите си учредиха собствена награда, като помежду си определиха книгата на свой колега, която според тях заслужава високо отличие. Новоучредената награда отиде при Димитър Краев за стихосбирката му "Въже". Присъстващият член на журито Ели Видева пое ангажимента да информира останалата част от журито и да предложи интересната идея за осъществяване и през следващите години. Така сред много поезия и музика приключха 34-тите литературни дни "Южна пролет". Дано този дух се запази и продължи да бъде едно от най-съществените стъпала, на което да стъпят младите автори, за да продължат нагоре в творческото си развитие.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *