Литературни четения и страхотни концерти

|
Списание “Алтера” представи най-новия си, седми брой, на открито в двора на созополската Художествена галерия на 5 септември.
Броят е специално замислен с оглед на представянето му по време на Празниците на изкуствата “Аполония” и затова темите в него засягат предимно четенето и изобщо като цяло правенето на изкуство на открито. Участници в представянето бяха част от авторите на списанието, групата за етнорок-поезия “Гологан”, фланьорите от “Литурне”. Библиотеката на броя събира творби на три писателки, които живеят в чужбина, но продължават да пишат на български - Милена Фучеджиева, Цвета Софрониева и Леони Ходкевич. Единствено Леони Ходкевич бе успяла да пристигне в Созопол и прочете лично част от свой разказ.
Премиерата на “Алтера” продължи дълго, като едно след друго се редяха четения на стихове и проза, разнообразявани от изпълненията на “Гологан”. Въпреки импровизираната техника, групата бе на ниво. “Литурне” четоха отдавна познати от софийските им изяви неща и като цяло почти всички, застанали пред микрофона, за да прочетат нещо свое или чуждо, затвърдиха впечатлението, че са малцина пищещите, които могат достойно да прочетат текст пред публика.
По-късно вечерта концерт в препълнения Амфитеатър изнесоха “Gravity Co.” Групата свири час и половина, публика и музиканти се раздаваха напълно. Звукът бе на ниво, още от първото парче зрителите не устояха да останат по местата си и до края на концерта все повече и повече танцуващи в ритъма на музиката фенове изпълваха пространството между редовете и пред сцената. Вокалистът Явор не спря да се движи по сцената и да говори с публиката между парчетата. Ясно личеше вълнението на музикантите от приема, който им оказа созополската аудитория, момчетата с удоволствие изпълниха биса, за който ги извикаха станалите на крака почитатели. Изпълнените песни бяха и от двата албума, включително хитовете “Away”, “Mr. No One” и завъртяната по MTV “Wings”.
Вечерта завърши с близо двучасов концерт в Джаз клуб ОББ на полския джазмен Артур Дуткевич (пиано), Теодосий Спасов (кавал), Христо Йоцов (ударни) и новото лице в българския джаз Димитър Стайков (контрабас). Невероятно добри изпълнения на страхотни музиканти!
Oще снимки можете да видите на страницата на Аполония - apollonia.dir.bg/2005.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *