Литературно кафене “София на Сена” – да си поговорим на чаша вино за любима книга

|
Издателство "Колибри" и Френският културен институт ви канят на Литературно кафене "София на Сена" около романа "Доброжелателните" на Джонатан Лител. То ще се проведе във Френския институт, ул. Дякон Игнатий 2, на 19 ноември (четвъртък) от 18 ч. Входът е свободен.
Романът на Джонатан Лител "Доброжелателните" е спечелил наградата "Гонкур" и Голямата награда на Френската академия за 2006 г. Той представя мемоарите на Максимилиан Ауе, бивш нацист, който след войната се заселва във Франция и отваря фабрика за производство на дантела. Определян като паметник за сложността на Злото, романът поставя въпросите за отговорността и вината. Максимилиан Ауе е лишен от всякакво покаяние, с ясното съзнание, че злото е навлязло в живота му и нищо не може да се поправи, никога. "Не съжалявам за нищо, върших си работата, това е." Той е високо образован, доктор по право, който като млад мечтае да изучава литература и философия. "Както повечето хора, никога не съм искал да стана убиец. Вече го казах, ако можех, щях да се занимавам с литература. Да пиша, ако имах талант, ако не - може би да преподавам; каквото и да е, но да живея — сред красота и спокойствие, сред най-добрите творения на човешките стремежи. Кой по собствена воля, освен лудият, би избрал убийството." Според Ауе не бива да забравяме, че тоталитарната Държава е съставена от обикновени хора, които, въпреки тяхната воля, без те да са направили този избор, могат да се окажат от добрата или лошата страна, без да имат непременно специално предразположение към вършенето на злини. Държавната машина съществува, защото всички са съгласни да съществува. В този смисъл опасни са не садистите и ненормалните, които са вършили безподобни жестокости. "Тези болни хора не представляват нищо. Но обикновените хора, от които е съставена Държавата - особено в несигурни времена - ето я истинската опасност." "Истинската опасност за човека - това съм аз, това сте вие."
"Доброжелателните" на Джонатан Лител ни изправя пред насилието, което не си избрал, от което не можеш да избягаш, което ти е било наложено и в което бавно полудяваш и се превръщаш в морално чудовище. Ауе е проумял, че за онзи, който е преминал отвъд, няма връщане.
 

По материали на издателство "Колибри"Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *