Литературно кафене Хеликон – 7-ма панаирна сесия

|
По време на Коледния панаир на книгата на терасата към зала 3.2. на НДК отново е разположило своите маси Литературно кафене “Хеликон”. Богатата му програма силно затруднява посетителите, които искат да посетят и някои от премиерите в зала 3.1., и представянията водени отново от Йордан Ефтимов в тясното пространство на кафенето.
На 13 декември много хора събраха акцията на Борис Роканов озаглавена “Това изкуство ли е?”, както и премиерата на “Зараждането на индивида в изкуството”, издание на “Кралица Маб”, последно представено от Бойко Василев и доц. Зарко Ждраков. Вечерта беше посветена на ирландската литература, но ирландците можеха да се видят и чуят в книжарница “Хеликон Витоша” – едно раздвоение на литературното кафене, което затруднява не само водещия и организаторите, но и феновете на стойностните книги.
На 14 декември Силвия Чолева и Йордан Ефтимов представиха новият роман на Палми Ранчев “Анонимни снайперисти”. “Романът на Палми Ранчев отново разказва за това, което ни се случва тук и сега, във враждебната среда на безкрая на българския преход с всичките му лъкатушения и безумия. Без да се влива в познатото течение на съвременни романи, които описват криминалното битие на част от българското общество, авторът използва този фон, за да направи още по-абсурдно съществуването на героя си, дръзнал да бъде несъгласен, да се противопостави на онова, в което и медии, и политици днес ни убеждават - наведете глава, примирете се, защото има и по-лошо...”, посочва за книгата Силвия Чолева. В премиерата, преминала в дискусия се включиха и много от присъстващите в литературно кафене “Хеликон”.
Проф. Боряна Христова представи „Другият бог“ от Юри Стоянов – единственото българско изследване за богомилството, публикувано от такава престижна институция като издателството на университета „Йейл“, и издадено в България от издателство “Кралица Маб”. Проф. Христова разгледа шестте глави от книгата и покани присъстващите на среща на живо с автора, който ще изнесе лекция на тема “Другият бог от светите земи” на 11 януари 2007 г. от 17 часа в Националната библиотека.
Програмата с другите събития в литературно кафене “Хеликон” можете да видите в раздел Покани.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *