“Лоири в Габрово” – финландски плакати в Дома на хумора и сатирата

|
На 14 септември своя изложба в Дома на хумора и сатирата в Габрово ще представи художникът Пека Лоири от Финландия – изтъкнат графичен дизайнер на книги и фирмени знаци, майстор на театралния плакат и носител на редица национални и международни отличия за графика.
Миналата година г-н Лоири стана лауреат на специалната награда на Сдружението „Хумор на народите” от XVII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2005. Това е и поводът домакините от Веселата къща да го поканят да представи пред габровци и гостите на града своя самостоятелна изложба. Тя включва 34 оригинални плаката на различни теми, които авторът щедро дарява за художествения фонд „Хумор на народите” на ДХС. Изложбата е придружена от луксозно изработени каталог и афиш, които всеки посетител ще получи по време на вернисажа. Събитието ще уважи и г-жа Ирина Санту – културен аташе при посолството на Република Финландия в София, която ще открие изложбата и ще поздрави своя талантлив съотечественик.
Г-н Лоири е роден в Хелзинки и по професия е графичен дизайнер. Бил е художествен директор на най-голямото книгоиздателство в северните страни. Освен с дизайн на книги, се занимава с проектиране на плакати, фирмени знаци, символи и лого. През 80-те и 90-те години изнася лекции в множество университети по изкуство и дизайн – в Хелзинки, Стокхолм, Копенхаген, Рейкявик, Париж, Торино, Краков, Пекин, Сеул и др. Председател е на Организационния комитет на прочутото Биенале на плаката в гр. Лахти, Финландия.
Авторът участва редовно в най-престижните изложби, конкурси и биеналета на плаката – и като творец, и като член на жури. През 1991 г. е избран за графичен дизайнер на годината във Финландия; тогава получава и наградата на Финската фондация за култура. Плакатите му са удостоявани с множество награди, сред които:
- Златен медал от конкурса за театрален плакат в Ню Йорк (1992);
- Първа награда на Биеналето на плаката в Колорадо, САЩ (1993);
- Наградата “Най-добрият северен плакат на книга” (1993);
- Наградата за съвършенство от Биеналето на плаката в Хелзинки (1997);
- Втора награда на Изложбата на плаката “Солидарност” в Прага (2002);
- Бронзов медал от Биеналето на плаката в Мексико (2002);
- Наградата на Асоциацията на графичните дизайнери във Финландия.
 

Дарина Маринчевска
Дом на хумора и сатирата - ГабровоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *