Любовта тържествува над всичко и над всички

|
На 5 септември зрителите на Аполония гледаха танцовия спектакъл “Легендата” в Амфитеатъра на Созопол. Отличеният като най-добър спектакъл за 2003 г. с наградата Музикант на годината преоткрива магическия български фолклор в музиката на Георги Андреев.
Мотиви от легенди и приказки, преплетени в най-силната и вечна история – за любовта, оживяват в хореографията на Иво Иванов и Лили Игнатова. Шесткратната световна шампионка по художествена гимнастика използва изразните средства на най-женския спорт и най-атрактивните мъжки народни танци, за да изтъче основната нишка на спектакъла – любовта, която тържествува винаги и над всичко. Красивият и на места изключително оригинален спектакъл обаче само губи от неизбежните сравнения с “Два свята” на Нешка Робева. Сходството в идеите – не само като сюжет, а и като изпълнение, неизменно се натрапва в очите на зрителя, който е гледал и двете постановки. “Легендата” обаче има чудесни, въздействащи моменти, които спират дъха и предизвикват възхищение заради идеята и изпълнението. Разбира се, наред с пластичните, ефирни движения на гимнастичките, в които хореографката е заложила ненатрапчива символика, много овации получават и енергичните, бликащи от енергия, мъжки хора и танци. Определено спектакълът залага много на атрактивното, ефектното – и в избора на музика, и в костюмите, и в хореографията и сценографията. Изкуството на Танцова група “Bulgarian Dream Dancers” със солистите Ива Тепешанова и Камен Иванов несъмнено остави прекрасни впечатления у голяма част от зрителите. За съжаление трябва да се отбележи, че Амфитеатърът не предлага най-добрите условия – дори приспособен за подобна сцена, спектакълът не може да бъде наблюдаван в цялото си великолепие и въздействие от зрителите, седящи в двата странични сектора. Осветлението, силният вятър и погледът “отстрани” се комбинираха в доста неудобно съчетание, което значително намали удоволствието и цялостното възприемане на идеята и изпълнението.
 
В читалище "Отец Паисий" зрителите се наслаждаваха на постановката "Клетка за сестрички", за която Словеса писа през пролетта. Силвия Георгиева изнесе прекрасен концерт в Археологическия музей, изпълнявайки сонати за чембало (клавесин) на Иржи Антонин Бенда. Музикалната програма за деня завърши в Джаз клуб ОББ с концерт на Георги Корназов (тромбон), Еманюел Коджиа (китара), Росен Захариев (тромпет) и Стоян Янкулов (ударни).
Литературната програма включваше премиера на книгата "Разговори в кадър и зад кадър" на музикалната редакторка от БНТ Невена Коралова, а в следващото представяне писателят от Австрия Димитър Динев прочете откъси от книгата си "Ангелски езици", чието издаване предстои за Панаира на книгата.
 
Още снимки от откриването може да видите на страницата на Аполония.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *