Любомир Левчев е носител на Голямата награда на издателство Христо Ботев

|
На 30 май в голямата зала на Централния военен клуб се състоя връчването на традиционните литературни награди на ИК "Христо Ботев".
В началото на тържествената вечер оркестър и хор изпълниха химна на Република България. След това един актьор изрецитира с много патос и въодушевление компилация от текстове на Ботев. Водещ на вечерта беше миналогодишният носител на наградата писателят Никола Инджов. Отново с много патос той говори за издателството, чийто патрон е Ботев, за "издателството, което се възражда". Красин Кръстев, новият директор на издателство "Христо Ботев", също изнесе дълга и изпъстрена с цитати на Ботев реч, но успя да каже и интересни неща - за бъдещите планове на издателската къща, за това как вече ще се издава не само художествена литература, но и изобщо хуманитаристика, всичко ново и позитивно. Включително и медицинска литература. "ИК "Христо Ботев" ще открие представителства в Ню Йорк, Москва, всички балкански столици, включително и Никозия и Анкара." В края на речта си той призова присъстващите (със средна възраст над 50 години) да обявят "културна война на всичко пошло и ретроградно".
Все хубави са тези неща, очевидно е, че напоследъък Съюзът на българските писатели се възражда. Появи се нов вестник - "Словото днес" (кой знае защо като се погледне главата се вижда само "Словото", но какво да се прави, почнаха да ни копират, явно сме популярни), със скъпа полиграфия, цветен печат и струващ само 50 стотинки, но пък без никакви реклами... Сега се говорят велики неща за издателството на Съюза, доста скъпи мероприятия като международна дейност, скъпи тържества в скъпи зали... Няма как да не си зададем въпроса откъде този уж обеднял творчески съюз намира средства за всичко това. Но едва ли ще получим отговор... Да се върнем все пак на темата:
Жури в състав Николай Петев (председател на СБП), проф. Иван Маразов и проф. Чавдар Добрев определи за тазгодишен носител на Голямата награда за цялостен принос в литературата поетът Любомир Левчев. В раздел Поезия награда получава Иван Матанов. В раздел Проза награда получава писателят Димитър Кирков. В раздел Публицистика награда получава проф. Марко Семов. Наградите връчваше Николай Петев, а всички наградени благодариха прочувствено на журито и на публиката.
Честито на наградените и от нас!
След тази тържествена част оркестър "Амадеус" и Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов" изпълниха Реквием на Моцарт. Солисти бяха Цветана Бандаловска, Камен Чанев, Елена Маринова и Димитър Станчев. Музиката беше наистина хубава...


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *