Людмил Ангелов и Памела Хойлс закриват „Европейски музикален фестивал” 2009

|
Световно признатият интерпретатор на Шопен - Людмил Ангелов, и една от най-добрите изпълнителки на камерна музика от САЩ, сопраното Памела Хойлс, ще закрият Европейския музикален фестивал 2009, с концерт на 16 юни, в зала “България”, от 19:30 ч, заедно с Класик ФМ М-Тел оркестър и диригент Деян Павлов.
В програмата ще чуем: Морис Равел: „Шехеразада” за глас и оркестър; Рихард Щраус: Пет песни за сопран и оркестър, Фредерик Шопен: „Анданте спианато и голяма брилянтна полонеза”; Фредерик Шопен: Вариации върху тема от Моцарт ”La ci darem la mano”; Пол Дюка: Симфонично скерцо „Чиракът магьосник”.

Кантус Фирмус за девета поредна година организира “Европейски музикален фестивал”. Този международен музикален форум събира световно признати музиканти от много страни на света. През годините гости на фестивала са били най-големите виртуози на класическата музика, като: Найджъл Кенеди, Максим Венгеров, Пинкас Цукерман, Клаудио Шимоне с ансамбъл I Solisti Veneti, Шломо Минц, Миша Майски, Гидон Кремер, Васко Василев, Светлин Русев, Людмил Ангелов, Амир Кац, Мила Георгиева, Веско Пантелеев – Ешкенази, Камерен оркестър Концертегебау, Стефан Миленкович, и още много първокачествени артисти.

Памела Хойлс, сопран, САЩ

Памела Хойлс е родена в Лаутън, щата Оклахома. По-късно семейството й се премества в Колорадо Спрингс, щата Колорадо. Завършва драма в „Западен колеж” в Лос Анжелис. След завършването си сопраното заминава на едногодишна специализация в академията „Санта Чечилия” в Рим при вокалния педагог Мария - Тереза Педикони. В последствие работи с различни вокални педагози, най- вече с Лусил Евънс от университета в Синсинати. До момента поддържа вокалната си форма с Мирон Макферсън от Ню Йорк – международно признат пианист и вокален педагог на много оперни и концертни певци. Преди да се концентрира върху кариерата си на солист, Памела Хойлс работи като пееща актриса в САЩ и Европа. Изпълнява сопранови партии от комичната опера „Микадо” на Джилбърт и Съливан, „Просешка опера” на Бритън и „Прилепът” от Й. Щраус. През последните десет години Памела Хойлс се концентрира върху солистични ангажименти. През 1993 тя приема поканата на родния си град Колорадо Спрингс да бъде гост-солист за честване 100 годишнината на песента „Красива Америка”, която е написана в Колорадо Спрингс.

През ноември 1993 сопраното изпълнява “Liebestod” от операта „Тристан и Изолда” на Р. Вагнер заедно с Лима Охайо симфоничен оркестър. В 1998 изпълнява пред полската публика в Краков „Песни на Везендонк” от Р. Вагнер заедно с камерен оркестър Capella Cracoviensis. Също така изнася рецитали с песни от Р. Шуман, а с тенора Чарлз Уокър изпълняват сватбената сцена из операта „Лоенгрин” от Р. Вагнер в американските градове Кънектикът, Върмонт и Ню Йорк.

През последните години г-жа Хойлс насочва вниманието си върху немската и френска музика от двадесети век. През 1999 тя представи програма с песни от Кл. Дебюси, М. Равел и Е. Шосон в Манчестър център във Върмонт, полските градове Варшава и Краков отново с камерен оркестър Capella Cracoviensis. С Унгарския национален оркестър в Будапеща изпълнява пет песни от Р. Щраус. През месец юни 2001 по време на турнетата си в Русия и Унгария изпълнява поемата „Любовта и морето” от Е. Шосон. В края на същата година в Краков певицата интерпретира „Седем ранни песни” от А. Берг, както и популярни песни от американските композитори Дж. Гершуин, К. Портър и др.

През пролетта на 2002 Памела Хойлс предприема турне в България, Румъния, Прага и Виена, изпълнявайки творбата на М. Равел – „Шехерезада” за глас и оркестър. С Руския национален оркестър в Москва записва „Песни на Везендонк” и “Liebestod” от операта „Тристан и Изолда” на Р. Вагнер.

В България през 2003 певицата изнася рецитали с поемата „Любовта и морето” от Е. Шосон, “Liebestod” от операта „Тристан и Изолда” на Р. Вагнер и пет песни от Р. Щраус.

В рамките на Фестивала на изкуствата в Хънтсвил, Онтарио, 2004 Памела Хойлс изпълнява песни на Р. Щраус и три ирландски поеми от американския композитор Чарлз Гривз. Със същата програма се представя и в Украйна.

Памела Хойлс разделя живота си между Ню Йорк сити и Хънтсвил, Канада. Тя има двама сина и четири прекрасни внуци.

Людмил Ангелов, пиано

“Не ми остава нищо друго освен да бъда верен на себе си. Оставям компромисите на тези, които могат да ги правят”, заявява Людмил Ангелов - музикантът, прославил българската клавирна школа с множество награди от международни конкурси и престижни музикални форуми. Неговите записи за RСА, Gega new, France Classique и Pentatone разкриват богатото му въображение и артистична индивидуалност. А интерпретацията му на пълните Рондо и вариации на Шопен – албум издаден от Gega new, се превърна в еталон в световния звукозапис и бе награден от Международния Шопенов институт във Варшава с Гран При за компактдиск с композиции на Шопен.

Изпълненията на Людмил Ангелов се излъчват от радиостанции в България, Франция, Испания, Полша, Унгария, Аржентина и Корея. Той живее в Испания, където е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо.

Популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка, Хонг Конг, Корея и Тайван, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, концерти c камерна музика и е солирал с всички български и с много реномирани чуждестранни оркестри, под диригентството на музиканти от ранга на Лорънс Фостър, Джеймс де Прист, Жан-Бернар Помие, Maрк Aндре, Фьодор Глушченко, Джордж Пехливанян, Жoзeп Понс, Педро Халфтер, Енрике Гарсия Асeнсио, Руслан Райчев, Михаил Ангелов, Емил Табаков, Георги Димитров, Владимир Гяуров, Росен Миланов и др.

През 2006 Людмил Ангелов реализира няколко световни премиери на произведения от Николай Капустин на Международния музикален фестивал в Толедо. През същата година осъществява заедно с цигуларя Веско Ешкенази интегралното изпълнение на Моцартовите сонати за пиано и цигулка в Хихон, Толедо и Мадрид. Най-новият компактдиск на пианиста издаден от Gega New включва “Испански танци” от Енрике Гранадос.
 

По материали на Кантус ФирмусКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *