Людмил Райчев покори Франция

|
40-годишният бургазлия е четвъртият българин, завършил престижната академия „Екол Нормал супериор” в Париж. Людмил Райчев е роден на 15 август 1968 г. в Бургас. Завършил е с пълно отличие Средно музикално училище “Проф. Панчо Владигеров”. Като ученик получава награда от Конкурса за изпълнение на българска музика през 1986 г.

Висшето си образование е завършил също с пълно отличие в Музикална академия Пловдив, специалност “Композиция и пиано”. Завършва майсторски клас при проф. Иван Спасов. Бил е солист на Пловдивската филхармония. През 1993 г. Райчев получава Награда за цялостно композиционно творчество от Фондация “Рафаеле Борджезе”. През 1994 г. печели първо място на Конкурса за композиция в Пловдив. През същата година с композициите си печели и специализация в Ecole Normale Supérieure - Франция. Живее в Орлеан – градът, свързан с легендата на Жана д’Арк. Работи в Консерваторията на Орлеан.
 
Бургас

В дома на семейство Райчеви е купено пиано за баткото Райчо, но малкият Людмил все по-настойчиво изявява желанието си да свири. Родителите записват още на 5 години малкото момче в Школата по пиано към Музикалното училище. Посещава кръжок по композиция и първата си музикална творба създава, когато е на 8 години. Първи негови учителки в школата са Вяра Груева, Весела Иванова, Ваня Попова.

Людмил Райчев учи в основно училище “Д-р П. Берон” и след завършване на 7 клас с пълно отличие, кандидатства в Английска езикова гимназия и Музикално училище в Бургас. Приет е и на двете места. Колебанието му е кратко - посвещава се на музиката. Негови учители в музикалното училище “Проф. Панчо Владигеров” са Златка Дякова, Росица Тончева, Милена Коларова, Ана Балашева. В 9 клас написва първата си опера “Лъвът и петленцето” по Михайловски и тя е представена пред публика. Като ученик получава награда от Конкурса за изпълнение на българска музика през 1986 г. Завършва училището също с отличие, но съзнава, че му предстои още дълъг път за музикалното развитие. Взема уроци в София при една от най-добрите пианистки и педагози проф. Люба Енчева. Тя допринася за развитието на българската клавирна школа, а нейни ученици има по целия свят. За нея в Япония пишат: "Пианистката, целуната от Бога и Буда".

За голямо съжаление на Людмил той не е приет в Консерваторията. Учителката му е изненадана. Тя усеща таланта и големия музикален потенциал. Думите й: “Той го има от Всевишния и никой не може да му го отнеме, рано или късно ще успее” - са пророчески. Те се сбъдват, но до тогава Людмил трябва да изживее своите разочарования и да преодолее непрекъснати трудности. “Успехът и неуспехът са едно, адреналинът е същият” - казва за това време самият Людмил.

Той отива войник в Школата за запасни офицери в Плевен, а след това - в поделение в Сливен. След казармата кандидатства в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и е приет. Тук разбира, че е попаднал на точното място и на точния учител – професорът по композиция Иван Спасов. От него Людмил попива тънкостите на авангардната композиция с основа българския фолклор, научава вълненията на диригента. Тодор Кювлиев е неговия преподавател по пиано. Именно в Пловдив Людмил добива увереност в силите си, а средата, в която учи, му дава възможност да развие таланта си. Дипломира се със собствена композиция “Концерт за пиано и оркестър” и като солист - с “Концерт № 3” на Рахманинов с Плодивската филхармония, с гост френски диригент. Людмил интерпретира върха на клавирната трудност. И пак в Пловдив се среща с френската пианистка проф. Франсоаз Тина. Тя организира едноседмичен майсторски клас за френска музика. Людмил Райчев участва в него с “Нощният Гаспар” на Равел. Десет дни след като е чула изпълненията му, проф. Тина отправя предложението Людмил Райчев да бъде неин ученик и стипендиант в Ecole Normale Supérieure de musique (Екол Нормал супериор мюзик) в Париж. Третата висша Консерватория във Франция,създадена в края на 19 в. от легендарният френски пианист Алфред Корто. Това е елитно висше учебно заведение и през годините е запазило своята елитарност. Международна консерватория, където се обучават музиканти и концертни изпълнители от цял свят, дало на Франция и света десетки музиканти, сред тях са Дино Липати, Исак Албениц и Джордже Енеску...
 
Франция

През 1995 г. Людмил заминава за Франция да специализира композиция и пиано в майсторския клас на проф. Франсоаз Тина. Там негов учител по композиция става японецът Йошихиса Тайра, композитор на авангардна музика.

Напрежението е огромно. Студентите са от цял свят, талантливи и упорити. През 1996 г. в Екол Нормал супериор има 40 дипломанти по композиция. Само двама успяват да се дипломират от първия път. Това е българинът от Бургас Людмил Райчев и една японка. След още 2 годишна специализация се дипломира и като концертен изпълнител. Програмата, с която се явява на изпита, е тежка, час и половина солов рецитал и като заключение - “Концерт за лява ръка” на Равел. Върхът е покорен!

Трима българи - пианисти и композитори са завършили престижното Екол Нормал супериор и са оставили златна диря в музикалната култура. Това са Любимир Пипков /1932 г./, Марин Големинов /1934 г./ и Андрей /Андре/ Букурещлиев. Четвъртият е Людмил Райчев /1996 г./.

След успешното дипломиране младия пианист започва активна творческа дейност. Участва в престижния конкурс за композиция “Кралица Мария Жозе” в Женева. Конкурсът се организира на всеки пет години. Темата за участниците е била произведение за глас и ударни инструменти. Райчев участва с “Малка църковна музика за мецосопрано и ударни инструменти”, композирана по стари православни текстове и херувимски песни на църковнославянски. Сопрановата партия се изпълнява от българка от Пловдив. Оригиналният запис се съхранява в Радио Франс. С тази композиция спечели Втора награда.

В началото на 80-те години един друг млад композитор Руси Търмъков, родом от Малко Търново, печели престижната награда в същия конкурс с пиесата “Народна музика за седем инструмента”.
 
Работа и непрекъснато усъвършенстване

Още докато учи в Екол Нормал супериор, Райчев дирижира хоровото дружество в Орлеан. По-късно печели място за преподавател по пиано и камерна музика в Орлеанската консерватория, където работи вече 14 години.

Людмил Райчев е педагог, който се ужасява от рутината. Опитва се да създава нови програми и нови форми на обучение. От 10 години води майсторски клас в един от замъците на Лоара ”Academie de Loire” (“Академията на Лоара”), където през годините обучава ученици от Франция, Германия, Фландрия и България. За новата учебна година 2009/2010 г. в Консерваторията в Орлеан има 28 ученика. Людмил Райчев по своему е благодарен на своя любим учител проф. Иван Спасов. На 26-те зимни музикални вечери “Проф. Иван Спасов” – 1-4 февруари 2001 г. в Пазарджик той е артистичен секретар на конкурса и нарича своя преподавател проф. Спасов Учител с голямо “У”. По този повод той обявява учредяването на международна награда на името на проф. Иван Спасов, която ще бъде ежегодно присъждана на Международния конкурс за пиано XX век Орлеан – Франция. Наградата е за най-добрия изпълнител на произведение на проф. Спасов. Участието си в Зимните музикални вечери Людмил Райчев определя като възможност да се отблагодари на родината си за това, което е научил в България. Организира със Софийското музикално училище турне в Орлеан и в областта, като съвместно изнасят концерти с неговия хор.

Людмил никога не престава да се усъвършенства. Самият той участва в майсторските класове на уникалния Светослав Рихтер в гр. Тур и на световноизвестната испанската пианистка Алисия де ла Роча в Париж.

Спечелва стипендия за лятната музикална академия в Сиена “Academia Chigiana” при Франко Донатони, италиански композитор и педагог. От него Людмил научава, че музиката е време и най-абстрактната категория в изкуството. Научава още как „да сложи музиката на земята”. В Сиена той композира, впечатлен от града и миналото му. Сътворява “Прозорците на Сиена” - произведение за сопран, флейта, кларинет и ударни и “Идеалният град” - пиеса за две пиана. Музиката е породена от картина на Пиеро де ла Франческа, най-могъщия талант в италианската живопис, роден преди Леонардо да Винчи. Сиена го пленява завинаги и става негов любим град.

Людмил Райчев изпълнява самостоятелни концерти във Франция, Германия, Италия, Испания, Белгия, Англия и България. Музикалните критици го определят като изпълнител с невероятна техника на пианото, притежавайки способността да разчете най-трудните музикални моменти. Надарен с прекрасни човешки качества, той предава на своите студенти музиката, която обагря със страст, топлина и достъпност. Под негово ръководство младите хора изучават не само пианото, но и музиката като цяло.

През април 2009 г. Людмил Райчев прави пълен интеграл на всички дуа на Менделсон, по случай 200 години от рождението му.

През март 2010 г. в Орлеанската консерватория ще се състои концерт с участието на Людмил Райчев – пиано, под диригентството на Деян Павлов. В програмата са произведения от Телеман, Моцарт и Шуберт.
 
Хоби

Извън концертната дейност и преподавателската работа в Консерваторията Людмил обича да се разтоварва на езерото край Орлеан със сърф и ветроходство. Вятърът и водата му дават усещане за свобода и музика.

Обича да слуша барокова музика. Любим композитор е Моцарт. Има и едно странно хоби: да намира неизвестни, несвирени партитури. Наскоро открива в библиотеката във Версай кантата, написана по случай оздравяването на Луи XIV, от Марк Антуан Шерпантие - френски композитор от периода на барока. Многостранен и талантлив Шерпантие е създал първокласна музика в няколко жанра. Неговите композиции включват оратории, църковни меси, опери. Множеството му малки пиеси за един или два гласа или за инструменти напомнят италианските кантати от епохата. Интересно е, че всички са каталогизирани, но Людмил открива тази кантата, написана през 1684 г. и изпълнена един-единствен път. Изважда я от забравата и тя зазвучава в Орлеан пред публика.

През лятото Людмил си идва в родния дом в Бургас. Среща се с приятели, зарежда се от морето. На гостите си от Франция показва красотите на Черноморието и Пловдив. Не пропуска да посети любимия си Бачковски манастир.

Бургазлии-любители на класическата музика можем само да съжаляваме, че не сме чули изпълненията на Людмил Райчев на живо.

Остава надеждата, че инициативата на кмета на града Димитър Николов “Завръщане в Бургас”, насочена към успелите по света бургазлии, ще доведе и млади хора като Людмил Райчев, прославили града ни далече зад границите и не скъсали пъпната връв с родния Бургас.
 

Соня КехлибареваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *