Лятна академия за деца и ученици

|
Националната художествена академия специалност „Теория и практика на художественото образование“, Фондация „Св. Пимен Зографски“ към НХА със съдействието на Съюза на българските художници, Национална галерия за чуждестранно изкуство, Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Национален археологически музей и Национален природонаучен музей организират Лятна академния за деца и ученици – 2012.  Трето издание от 1 до 31 август 2012 в ателиетата и в двора на НХА, ул. „Шипка“ 1.

На 1 август от 12.00 часа в двора на НХА, ул. „Шипка“ 1 ще се открие Лятната академия с мото „Всеки търси своя цвят“. Студентите, заедно с малките академици, ще експериментират с бои и хартии, ще рисуват и ще работят в организираните творчески работилници. 

Лятната детска академия е дългосрочен образователен проект на Фондация „Св. Пимен Зографски“ към Националната художествена академия и е предназначена за деца и ученици от 6 до 15 годишна възраст. Творческите задачи и дейности ще бъдат съобразени с индивидуалните им възможности и интереси.

Всеки делничен ден през месец август, от 9.00 до 13.00 часа и от 14.00 до 18.00 часа в ателиетата и в дворното пространство на НХА младите художници ще имат възможност да рисуват, да експериментират и да се забавляват, под грижите и под ръководството на студенти – бакалаври и магистри, от различни специалности на Академията и завършили втора специалност „Теория и практика на художественото образование“. Организираните занятия създават възможности за получаване на умения в следните творчески направления: академично; експериментално; пленер, посещения на музеи и галерии, хепънинг.

Академичен – придобиване на първоначални знания за изобразителното изкуство, видове и жанрове (живопис, графика, скулптура, илюстрация, компютърна графика и приложните техники – керамика, текстил, мода и други),основи на рисуването от натура, принципи на композицията.

Експериментален - експериментиране с художествени материали и похвати, провеждане на уъркшоп, участия в игрови ситуации за развитие на наблюдателност, зрителна памет, въображение.

Пленер колективни и индивидуални творчески задачи за наблюдение на природни растителни форми; рисуване на животни в НПНМ и в Зоологическата градина.

Посещение на музеи и галерии – посещение на музеи и галерии рисуване на художествени образци и експонати в галериите и музеите 

В рамките на Лятната академия ще бъдат организирани три хепънинга:

Откриване на Лятната академия - 1 август (сряда) от 12:00 часа в дворното пространство на НХА, ул „Шипка“ 1

„Малки и големи“ - 12 август (неделя) от 11:00 ч. посветен на международния ден на младежта;

Изложба – хепънинг „Облаче бяло“ на 30 август 2012 г. от 18:00 часа в Галерия „Академия“ на НХА -  посветена на Световния ден на мира. Експозицията ще включва най-добрите постижения на участниците в „Лятна академия 2012“. Ще бъдат връчени дипломи за участие, награди за най-добри рисунки и проекти и много изненади.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *