Магията на Ибряма, юбилеи и класика на Аполония в Деня на Съединението

|
В горещата вечер на 6 септември под покрива на Археологическия музей в Созопол концерт изнесе струнен квартет на Българското национално радио.
Музикантите започнаха с изпълнение на произведението на Ф. Шуберт “Смъртта на момичето” и завършиха с “Американски квартет” на А. Дворжак.
В Художествената галерия беше отбелязана 120-годишнината от рождението на поета Николай Лилиев с четене на стиховете му и говорене за поезията му. Литературоведските виждания на Михаил Неделчев и Пламен Дойнов се редуваха с четенето на лилиеви стихове от актьора Георги Кадурин. Това беше кулминацията на литературните четения, с които предимно се характеризира тазгодишната литературна програма на Аполония.
Взривяващият концерт, запомнящият се концерт беше след това. Излизането на Иво Папазов (Ибряма) на сцената на Амфитеатър Аполония предизвика бурните овации на многобройната публика. Хората с нетърпение чакаха началото, искаха да чуят и да видят ненадминатия виртуоз.
Човек не може да си представи, че в кларинета може да има толкова страст и ритъм до момента, в който този инструмент не попадне в ръцете на Ибряма. Най-добрият, магьосникът на кларинета! Кларинетът е подвластен на магия му, покорява му се, покорява и публиката. Защото музиката е магия и тя извира от сърцето на Ибряма.
Концертът на Иво Папазов и оркестър Тракия се излъчваше директно по БНТ, но зрителите далеч от Созопол можаха да видят и чуят само половината. Повече от два часа продължи звуковата оргия и сякаш нищо не можеше да спре неуморимите музиканти да свирят. Посетителите в Амфитеатъра имаха възможност да видят и младото попълнение, следващото поколение кларнетисти в лицето на Милко Гошев и Димитър Тошев. Сълзите в очите на Ибряма бяха и от умиление, и от гордост, че има кой да продължи делото му. И музиката да не спира.
Вечерта завърши с не по-малко силен, но много по-спокоен концерт, сякаш за отмора. В Джаз клуб ОББ беше отбелязана 20-ата годишнина от създаването на формацията “Акустична версия”. Христо Йоцов и Антони Дончев свързаха своя юбилей с миналогодишния на Празниците на изкуствата “Аполония” и благодариха на организаторите за възможността толкова години да свирят на този фестивал.
Oще снимки можете да видите на страницата на Аполония - apollonia.dir.bg/2005.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *