Маймунски работи с Иван Кьосев в София

|
На 4 май 2010 г. в "Соушъл джаз клуб" на Столичната библиотека варненският белетрист, поет, преводач и художник Иван Ксьосев представи пред приятели, колеги и почитатели новия си сборник с разкази "Маймунски работи", който е продължение на сборника "Беглец" (2002, 2009), отличен с наградата за белетристика на СБП. В литературно-музикалната вечер участие взеха актьорът Стоян Алексиев и бардът от Ловеч Милен Тотев, както и председателят на СБП Николай Петев.

В краткото си слово Петев изтъкна, че в прозата си Иван Кьосев доказва и показва художествено нещата от живота. Той припомни, че наградата на СБП за белетристика Кьосев получил още преди да стане член на творческия съюз.
Стоян Алексиев, който бе и водещ на вечерта, прочете няколко разказа и стихотворения от Кьосев, а Милен Тотев изпълни песни от Булат Окуджава.
Прозата на Иван Кьосев се отличава със сочен език, стегнат и немногословен сказ, естественост и простота на фразата, богата асоциативност в съчетание с хумор и философска дълбочина.

Неговият основен персонаж Пиндиков претърпява какви ли не метаморфози, за да намери път към оцеляването си в кафкианския съвременен български свят. Читателят не винаги може лесно да се познае в този образ, но никога няма да обърка света, в който живее.

За автора

Кьосев е роден в град Попово, Разградска област. Още като дете се премества да живее във Варна. През 1976 година завършва специалността романска филология в Софийския университет „Климент Охридски”. Специализира в университета „Париж ХI” във Франция. Работил е като преподавател, журналист и редактор. От 1995 г. е преподавател във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”. Автор е на научни публикации, телевизионни сценарии, журналистически материали, както и на книги с разкази и стихотворения. Преводач е на френските писатели Жак Превер, Рьоне Гийо, Маргьорит Дюрас, Сент-Бьов, Жозеф дьо Местр, Жан-Пол Сартр и др. През 2003 г. за книгата си „Беглец” получава годишната награда за белетристика на СБП. Като любител художник има шест самостоятелни изложби – живопис. Негови картини са частно притежание в Австрия, САЩ и Франция. Член е на Съюза на българските писатели.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *