Малките неща, които правят големия живот

|
Книга на месеца за април в кафе „Онда” е „Прекрасните творения небесни”. Тя беше официално представена на 16 април в едно от кафетата.
На българските читатели книгата е предоставена от ИК „Жанет 45”. Авторът й носи екзотичното име Диану Менгесту. Преводач е Василена Мирчева, а редактор – Жени Божилова.
„Прекрасните творения небесни” е спечелила наградата за първа книга на вестник „Гардиън”. Тя е част от поредицата Отвъд” на ИК „Жанет 45”. Книгата представя живота на група африкански емигранти в Америка – тяхното цветно ежедневие, проблемите им, пътищата им, бариерите на пространството, спонтанните поводи за усмивка и дребните радости. Подобна тема изглежда далече от дните на българина и наистина е така – пространствено и идейно. Но е с изключително близка душевност до всеки от нас. Защото това е книга-душа.
Представянето започна в оранжевата и спокойна атмосфера на „Онда” с няколко думи от издателя Манол Пейков. Той от своя страна даде думата на Василена Мирчева, която определи книгата с една-единствена дума: прекрасна. Редакторът на „Прекрасните творения небесни” Жени Божилова нарече книгата тъжна. Според нея тя прониква дълбоко и описва много точно и вярно съдбата на хората извън родината, тези, които търсят спасение, и са нещастни, раздвоени, на хората без корен, които никога няма да могат да осъществят себе си. След това тя прочете онази част от книгата, в която според нея се съдържа есенцията на творбата.
Манол Пейков бе получил имейл лично от автора и прочете част от него пред аудиторията, събрана в „Онда”. Диану Менгесту споделя радостта си от представянето на творбата му именно в България и смята, че всички ние, навсякъде по света, имаме нужда от едни и същи неща. Малко по-късно неговата книга наистина доказа това.
След това гостите чуха два откъса от книгата, внимателно прочетени от Манол Пейков. Единият от тях обясняваше избора на заглавие – а именно стих от Дантевата поема „Ад”. Бе дадена думата на Митко Новков, който представи душевното пространство на книгата и успя да нарисува с думи картините, които нейният свят чертае. Той също прочете моментите от нея, които смята за най-силни. Малко по-късно Манол Пейков закри събитието, като благодари на всички събрали се.
„Прекрасните творения небесни” представя живота като на кинолента, а в същото време осезаем, цветен и по-истински от всякога. Тази книга е изтъкана от фина и духовита мъдрост. Неин обект е поезията на ежедневието с всичката си красота и делнична празничност. Понякога е тъжна, сериозна, политическа, страшна или пък смешна. Но е толкова реална и не чужда (макар да разказва за чужденци и чужда земя), толкова топла и жива. „Прекрасните творения небесни” е книга за малките неща, които правят големия живот.
 

Десислава Гичева
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *