“Малък морски театър” с международна награда

|
От Международния театрален фестивал на моноспектаклите “FAMA” се завърна “Малък морски театър”. Това е третото издание на фестивала. Организират го Академично културно дружество “LOLA” и театър “LEVO” със съдействието на Министерството на просветата и на Министерството на културата на Република Сърбия, Секретариатa за култура на Белград и Музея на театралното изкуство в сръбската столица.
Фестивалът се проведе между 25 и 28 март 2010 година в Белград. Там несебърският “Малък морски театър” представи спектакъла “Знаци” от Иво Андрич (реж. Владо Кецман, в ролята на учителя Велков – актьорът Марин Господинов, музикално оформление и автор на песните – Иван Ненков, суфльор – Таня Танева).
Представлението посетиха много зрители, между които и културният аташе на България в Сърбия г-н Илия Лясков, както и сръбски студенти, изучаващи български език във факултета по славянски езици на Белградския университет.
Показвайки блестяща игра, актьорът Марин Господинов беше няколко пъти извикван на бис. Веднага след края на спектакъла се състоя среща на членовете на “Mалък морски театър” с представителите на българското посолство в Белград.
Домакините направиха затрогващ жест, като гласуваха доверие на българския състав в най-гледаемото време – от 19.00 часа, местно време, и то навръх Международния ден на театъра – 27 март. Това доверие беше изцяло оправдано, защото в оспорваната надпревара с още 8 постановки от Сърбия, Босна и Херцеговина и от Словения, “Малък морски театър” спечели най-голямата награда – наградата на публиката. Гласуването ставаше с листовки и по петобалната система, като всеки зрител лично с химикалка заграждаше оценките, които дава.
В края на третия състезателен ден високото отличие беше присъдено на актьора Марин Господинов. Журито в състав: Снежана Тришич – професионален режисьор, Неманя Яничич и Мирко Йокич – актьори, връчи награди за актьорско майсторство, за оригинален авторски текст, за цялостно представяне, за сценичен говор. Наградите отидоха съответно при Игор Филипович и Иван Матич от Белград и Микица Петрониевич от Арангеловац.
Ето и някои от заглавията и имената на актьорите, които се състезаваха за отличията на фестивала: “Лято с клоун” – Нина Кокель от Словения, “Възхвала на глупостта” (по Еразъм Ротердамски) – Ирмела Салчин от Босна и Херцеговина, “Записи” (по “Записки от подземието” на Ф. М. Достоевски) – Дамян Попович, “Лед” – Микица Петрониевич, “Smoking Kills” - Игор Филипович (всички от Сърбия), “Хубаво е да си риба, когато не си на въдицата” – Вили Бачер Кермавнер от Словения.
Несебърските театрали поднесоха постановката “Знаци” на български език - без превод (въпреки условието всички пиеси да са преведени и придружени със субтитри). Това беше своеобразен театрален експеримент, съгласуван с домакините в търсене отговор на въпроса: Доколко сме близки на Балканите – като език, култура, светоусещане... Отговорът е: Наистина сме много близки. Езиковите бариери се оказаха крехки и не повлияха на емоционалните възприятия.
В програмата на фестивала бяха включени и няколко събеседвания по актуални въпроси и проблеми на театралното изкуство и драматургичния текст. Домакините от театър “LEVO” се оказаха изключително добронамерени и точни хора, организацията на фестивала беше на много високо ниво, което от своя страна допринесе за безпроблемното и успешно провеждане на този значим международен театрален форум.
 

Иван ПеневКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *